THEPOWERGAME
Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας επιβραδύνθηκε κάτω από το όριο του 3% τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα καταργήσουν σταδιακά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθώς και μια σειρά άλλων δεικτών θα εξετάσει ενδελεχώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, όταν θα καταρτίσει νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις τιμές.
«Αν και ο πληθωρισμός εξασθένησε τον Σεπτέμβριο, πιστεύουμε ότι ο θα πέσει κάτω από τον στόχο της BoJ για 2% μόνο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», δήλωσε ο Marcel Thieliant, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Capital Economics.
Στο 2,8% ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος δεν περιλαμβάνει το ευμετάβλητο κόστος των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή, υπερβαίνοντας ελαφρώς τη μέση πρόβλεψη της αγοράς για αύξηση 2,7%, αλλά μειωμένος από 3,1% τον Αύγουστο.
Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας μειώθηκαν αντανακλώντας την καθυστερημένη επίδραση των προηγούμενων μειώσεων των τιμών του πετρελαίου, βοηθώντας τον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Οι τιμές των τροφίμων και των ειδών καθημερινής ανάγκης συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο, ένδειξη ότι οι πιέσεις του κόστους εξασθενούν.
Ο βασικός δείκτης, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των νωπών τροφίμων και των καυσίμων και παρακολουθείται στενά από την BOJ ως καλύτερη ένδειξη της τάσης του πληθωρισμού, αυξήθηκε 4,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από την αύξηση 4,3% τον Αύγουστο.