THEPOWERGAME
Υψηλό πρωτογενές έλλειμμα θα έχει η χώρα και το 2021, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που δεν είναι και τόσο αξιόπιστο στα προβλέψεις του, η Ελλάδα θα πετυχαίνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στην επόμενη πενταετία, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Η πανδημία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα ελλείμματα όλων των χωρών, που οδήγησε αύξηση των δημόσιων δαπανών και μείωση των εσόδων με αποτέλεσμα ένα πρωτογενές έλλειμμα 7%. Για το 2021 το Ταμείο υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο και συγκεκριμένα ελλειμματικό κατά 6%.
Να σημειωθεί ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει μία εκτίμηση κοντά σε αυτή του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι το έλλειμμα θα είναι 5,5% και απομένει η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας για να διαπιστωθεί πόσο αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση του 3,88% και το Υπουργείο Οικονομικών.
Βέβαια μέσα σε αυτό το «κάδρο» πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το κόστος των φετινών μέτρων στήριξης θα είναι διπλάσιο από αυτό που είχε υπολογιστεί, δηλαδή ανεβαίνει στα 14 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ.
Όμως, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει από του 2023 έως και το 2026, όπου το Ταμείο υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 1%, 1,2%, 1,3% και 1,5% αντιστοίχως. Επί του παρόντος, η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ η πανδημία πάγωσε το σχεδιασμό διεκδίκησης χαμηλότερων στόχων πλεονασμάτων από τους Ευρωπαίους, καθώς η υποχρέωση για 3,5%, με σταδιακή αποκλιμάκωση στο 2,2% χαρακτηρίζεται ως αντιαναπτυξιακή.
Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές έλλειμμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος, το οποίο υποχωρεί φέτος στο 210,1% από 213,1% το 2020, για να επιστρέψει στα προ Covid επίπεδα το 2025. Ο συνδυασμός υψηλού Χρέους- χαμηλών πλεονασμάτων- υψηλών δανειακών αναγκών, θεωρητικά περιορίζει τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων, κάτι που επισημαίνει και η Έκθεση της ΤτΕ.