THEPOWERGAME
Πολιτικό restart επιχειρεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», ο πρωθυπουργός, ύστερα από την ακανθώδη ελέω φυσικών καταστροφών και ορισμένων κυβερνητικών αστοχιών εκκίνηση της νέας διακυβέρνησης, αλλά και μετά τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνοψίζοντας, μάλιστα, την πολιτική αποτίμηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν εν πολλοίς την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Δεν απέφυγε, πάντως, τα έμμεσα πλην όμως ξεκάθαρα μηνύματα και προς το εσωτερικό της κυβέρνησής του, επειδή επιπόλαιες και σε μεγάλο βαθμό άστοχες τοποθετήσεις τις προηγούμενες ημέρες πιθανώς να συνέτειναν έως έναν βαθμό σε κατά περιπτώσεις αρνητικά αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα, καθώς εκτιμάται ότι θόλωσαν το κεντρικό πολιτικό αφήγημα. «Προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάριζαν ότι η προειδοποίηση του πρωθυπουργού θα πρέπει να εκληφθεί ως «κίτρινη κάρτα» προς συγκεκριμένα υπουργικά στελέχη, των οποίων συμπεριφορές έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες και αποπροσανατολίζουν από το κυβερνητικό έργο.
Αργότερα, μάλιστα, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η αξιολόγηση όλων είναι διαρκής, έχω αποφασίσει σε αυτήν την τετραετία να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι και με τον εαυτό μου». Μολονότι διέψευσε σε αρκετές ερωτήσεις ότι επίκειται ανασχηματισμός, έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντοπίσει αρρυθμίες σε επίπεδο προσώπων και πως σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανώς πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις φρεσκαρίσματος του κυβερνητικού σχήματος.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. Στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση μάχεται κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, διαμηνύοντας για τη στάση της ακόμη και έναντι πολυεθνικών επιχειρήσεων: «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες τιμές, είναι βαθιά νυχτωμένοι, εάν χρειαστεί να τα βάλουμε και με αυτούς, θα το κάνουμε, κάντε λίγη υπομονή και θα δείτε».
Στο Κάιρο το Σάββατο ο Μητσοτάκης για τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γάζα
Είναι, πάντως, σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιφυλάσσει για τη χώρα μας διακριτό ρόλο στις δραματικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδος στη Μέση Ανατολή. Μολονότι λόγοι ασφάλειας υπαγόρευσαν την ολιγοήμερη, ως φαίνεται, αναβολή της μετάβασής του σε Ισραήλ και Ιορδανία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει μεθαύριο, Σάββατο, στο Κάιρο, προσκεκλημένος του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, που διοργανώνει Διεθνή Διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Γάζα. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, καθώς επίσης οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Νορβηγίας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της περιοχής», διεμήνυσε από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής». Ερωτηθείς μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΑΝΤ1 για τη θέση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».