THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κινέζος πρόεδρος στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία, εκτιμώντας πως ο όγκος των μεταξύ τους συναλλαγών θα υπερβεί φέτος το ιστορικό υψηλό των 200 δισ. δολαρίων. Επανέλαβε δε πως μοιράζεται με τον Πούτιν μια «βαθιά φιλία», επισφραγίζοντας την απόσταση με τη Δύση σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη σφοδρή σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Πέραν του ότι η Κίνα έχει τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή σε αντίθεση με την καταδίκη της Δύσης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα που αναφέρεται πως «οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα υπερβαίνουν το όριο της αυτοάμυνας». Ο νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχει κινητοποιήσει τους κυβερνώντες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων με το Τελ Αβίβ και τα αραβικά κράτη για την αποτροπή μιας σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό μιας δεκαετίας από την απόφαση του προέδρου Σι για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν την συμπόρευση τους στη διεθνή τάξη πραγμάτων την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέπτονταν εκτάκτως το Τελ Αβίβ.
Αργά τη Δευτέρα δε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο της διακήρυξης για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που κατάρτισε η Ρωσία καθώς, όπως δήλωσε η Βρετανή πρέσβης, δεν υπήρχε καμία αναφορά για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, που πυροδότησαν την πολεμική σύγκρουση. Σημειωτέον ότι το ρωσικό σχέδιο εγκρίθηκε πέντε κράτη-μέλη του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αλλά απορρίφθηκε από τέσσερα, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Έξι κράτη-μέλη απείχαν από την ψηφοφορία.
Αναπόφευκτα οι πιέσεις στην Κίνα και κατ’ επέκταση στη Ρωσία θα αυξηθούν, καθώς και οι δυο χώρες διατηρούν στενές σχέσεις με την Τεχεράνη, η οποία συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο στο πλαίσιο μιας επαναπροσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών που, όμως, απέχει μακράν από τη «φιλία δίχως όρια» που μοιράζεται με τον Πούτιν.
Αν και υπάρχει αμοιβαιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας με της Κίνας, αναλυτές δεν είναι βέβαιοι εάν η στροφή του Πεκίνου προς τη Μόσχα και η αποστασιοποίηση από τη Δύση συνάδουν με τις φιλοδοξίες του Σι να εξελιχθεί η χώρα του σε μια παγκόσμια δύναμη. Στο μεταξύ, τα σχέδια για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού έχουν αυξήσει δραματικά τα χρέη σε τράπεζες της Κίνας σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της χώρας δεν ανταποκρίνεται απόλυτα σε αρχικές προσδοκίες.