THEPOWERGAME
Ο Γιώργος Πιτσιλής εξήγησε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, το πώς θα γίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.«Είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, και στην τήρηση αυτής της υποχρέωσης έχουμε υπάρξει και πάρα πολύ αυστηροί», είπε αρχικά στη Δημόσια Τηλεόραση ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
«Είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά», τόνισε εν συνεχεία.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε η απόφαση και το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως το περιέγραψε, είναι το εξής:
«Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τα POS μέχρι την Παρασκευή μας έστειλαν όλα τα στοιχεία για τα POS στη χώρα. Εκτιμούμε ότι έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο POS, να ξέρετε, στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουμε το μητρώο των POS και στις επιχειρήσεις, για να συμπληρώσουν ό,τι τυχόν στοιχεία δεν υπάρχουν. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγες μέρες να μας πουν ότι τα POS τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές μας και μετά να αρχίσουν να τα αναβαθμίζουν, να τα αναβαθμίζουν από μακριά. Καθένα που θα αναβαθμίζουν θα μας το στέλνουν και θα ειδοποιούμε την επιχείρηση και θα της λέμε «είσαι έτοιμη, έχεις 30 ημέρες να φωνάξεις τον εγκαταστάτη σου και να διασυνδέσεις το αναβαθμισμένο σου POS με την ταμειακή σου». Και όλο αυτό μέχρι τις 29/2/2024 πρέπει να έχει τελειώσει».
«Ψηφιακό πελατολόγιο»
Σύντομα θα καθιερωθεί το «ψηφιακό πελατολόγιο» προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή που διαπράττεται σε διάφορες εκδηλώσεις, γνωστοποίησε ακόμα διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής και εξήγησε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο αυτό.
«Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι κάτι σαν παλιά πρόσθετα βιβλία αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή. Δηλαδή πριν κάνει κάποιος μια δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει ότι θα την κάνει εκεί και θα έχει τόσα άτομα κλπ, θα πρέπει να μας αναφέρει ποια θα είναι η συμφωνία του χονδρικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής. Ο ίδιος ανέφερε ένα παράδειγμα σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει “το ψηφιακό πελατολόγιο”. Αναλαμβάνει κάποιος το catering σε έναν γάμο, όπου θα είναι 100 άτομα, αυτό θα πρέπει να μας το δηλώσει, είπε.
«Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε για να ξέρουμε τι περιμένουμε να δούμε σαν έσοδα. Με ένα σύνολο ψηφιακών δράσεων χτίζουμε ένα σύστημα στο οποίο θα γίνεται όλο και πιο εύκολο οι επιχειρήσεις να το ακολουθούν και όλο και πιο δύσκολο να το αποφύγουν. Το δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη υπάρχει και είναι και λίγο στο χέρι μας ως πολίτες να το κόψουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.