THEPOWERGAME
Με κέρδη άνοιξαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές παρά το γεγονός της αβεβαιότητας με την σύγκρουση Ισραήλ με Χαμάς η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά δείχνει ότι υπάρχουν και κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης επηρεάζοντας πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές του λιανεμπορίου σημείωσαν ράλι 2% και ηγήθηκαν των κερδών, ενώ οι μετοχές του κλάδου της υγείας σημείωσαν πτώση 0,3%.
Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 450 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 7.630 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 15.237 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,27% στις 7.022 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο ύψους 0,55% στις 28.391 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.287 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αξιολογώντας ως θετικό ότι το Σαββατοκύριακο δεν ξεκίνησε τελικά η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ αν και έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα από την περασμένη εβδομάδα. Οι διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ έχουν ενταθεί με σκοπό να κατευνάσουν τον αραβικό κόσμο και να αποφευχθεί το σενάριο ευρύτερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή.
Στο κλίμα αυτό το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα με το Brent να κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι και χάνει 1,13% στα 89,86 δολάρια ενώ το αμερικανικό WTI υποχωρεί κατά 0,94% στα 86,83 δολάρια.
Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση οικονομολόγων – γεγονός που υποδηλώνει ότι το μήνυμα των φορέων χάραξης πολιτικής ότι οι μειώσεις δεν θα έρθουν σύντομα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό.
Το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας του Bloomberg αποτελεί απόκλιση από τον προηγούμενο γύρο, όταν οι ερωτηθέντες εξακολουθούσαν να βλέπουν μείωση του κόστους δανεισμού τον Μάρτιο. Μια άλλη μείωση προβλέπεται τον Οκτώβριο.
Η δημοσκόπηση ήρθε στον απόηχο της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο του ΔΝΤ στο Μαρόκο κατά την οποία είπε μεταξύ ότι ο βασικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αύξηση των μισθών είναι «ιστορικά υψηλή». Επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την εκτίμηση του περασμένου μήνα για την οικονομία, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πρόοδος στην τιθάσευση των τιμών καταναλωτή.