THEPOWERGAME
Σε τεντωμένοι σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να μην έχει ανανεώσει την παράταση στην εντολή – τελεσίγραφο εκκένωσης των νότιων περιοχών και τον στρατό να δηλώνει έτοιμος για τις ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις μόνο την πολιτική απόφαση.
Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα πραγματικά συγκλονίζει η τελευταία καταγραφή των θυμάτων που έγινε γνωστή μετά τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα. Ειδικότερα περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.
«Περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν. περισσότεροι των 120 Ισραηλινοί απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς», ανακοίνωσε ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 1.300 νεκρούς.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η Χαμάς, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 2.450.
Αποκατάσταση υδροδότησης
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για την επαναφορά της υδροδότησης σε ορισμένα τμήματα της νότιας Γάζας συμφωνήθηκε στην επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Ισραέλ Κατζ είπε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία του συστήματος υδροδότησης είναι σύμφωνη με την πολιτική του Ισραήλ, η οποία έχει ως στόχο τον αποκλεισμό των εδαφών που ελέγχονται από τη Χαμάς.
20 ρουκέτες από τον Λίβανο
Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης».
Η φιλοϊρανιή Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε εξάλλου ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε παρά το γεγονός ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για την επίθεση με πυραύλους.
⚡️Exchange of gunfire heard on the Lebanese border near Kiryat Shmona pic.twitter.com/3sDVT2C3MM
— War Monitor (@WarMonitors) October 15, 2023
Αντιδράσεις χωρών
Σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.
Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι απορρίπτει τη στοχοθέτηση αμάχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι από την άλλη δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς «υπερβαίνουν το πεδίο της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «τη συλλογική τιμωρία» των κατοίκων του θύλακα.
Η ισραηλινή ηγεσία πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», είπε ο Ουάνγκ Γι, στις επαφές που είχε το Σάββατο με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο.
Οι δύο πλευρές «δεν πρέπει να επιχειρήσουν καμία ενέργεια που θα πυροδοτούσε μια κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε, ζητώντας την έναρξη «διαπραγματεύσεων».
Εξάλλου, μιλώντας σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Κινέζος υπουργός είπε ότι το Πεκίνο στηρίζει «τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του».
«Η βαθύτερη ρίζα (…) της κατάστασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην εθνική κυριαρχία έχει παραγκωνιστεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ουάνγκ στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Νωρίτερα σήμερα, η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Τι φοβούνται οι ΗΠΑ
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ότι ενημερώθηκε την τελευταία ώρα από Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι επαναλειτουργεί το σύστημα υδροδότησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για μια πιθανή «κλιμάκωση» της κατάστασης, με την εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση.
«Υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης, το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στα βόρεια και, φυσικά, η εμπλοκή του Ιράν», είπε σε άλλη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο «να αποφασίσει το Ιράν να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
«Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο έχουμε επίγνωση από την αρχή», πρόσθεσε. «Για αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος αντέδρασε τόσο γρήγορα και αποφασιστικά, με την ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, για να έχουμε αεροσκάφη στον Κόλπο, για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε κάθε κράτος ή οντότητα που θα προσπαθούσε να επωφεληθεί από την κατάσταση», συνέχισε.
Το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι δύο αεροπλανοφόρα, τα Gerald R. Ford και Eisenhower, θα αναπτυχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τα σκάφη συνοδείας τους.
Πρωτοβουλία Αμερικανών γερουσιαστών
Αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να ενθαρρύνει το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, αποκάλυψε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
Ο Γκρέιαμ είπε ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του θα πάνε στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ «εντός των επόμενων ημερών» με σκοπό να προτρέψουν τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα αντίποινα της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Και οι δύο πλευρές «επιθυμούν να προχωρήσουν» στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, υποστήριξε.
Εν αναμονή πολιτικής απόφασης ο στρατός
Την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας αναμένουν όπως δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ λίγη ώρα αφού έληξε ακόμα μια παράταση του τελεσιγράφου στους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.
Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση».
«Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.
Συνεδριάζει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.
Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
בישיבת ממשלת החירום. אנחנו נפרק את החמאס. pic.twitter.com/p7GxXIKS9a
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 15, 2023
Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού
Την ίδια στιγμή η εντολή-διορία που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια μέχρι τις τις 13.00 και έληξε προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.
Από το πρωί της Παρασκευής, παρατηρείται μια συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.
«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.
«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.
Εκκενώνεται το Σντερότ, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης
Τρία λεωφορεία, με καμιά πενηνταριά επιβάτες το καθένα, περιμένουν έξω από ένα σχολείο στο κέντρο του Σντερότ και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν. Οι κάτοικοι αυτής της ισραηλινής πόλης, που δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται σήμερα να την εκκενώσουν.
Ενώ οι σειρήνες ηχούν συνεχώς, προειδοποιώντας για ρουκέτες από τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας, οι λίγοι κάτοικοι που απέμειναν στο Σντερότ βγαίνουν στους δρόμους αντί να πάνε στα καταφύγια. Προορισμός τους, τα ξενοδοχεία του Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νοτιότερο άκρο του Ισραήλ. Κάποιοι κατευθύνονται στην Ιερουσαλήμ, άλλοι στο Τελ Αβίβ.
Ο Μορντεχάι Μπαρσεσέτ, 57 ετών, λέει ότι «αντιστάθηκε» επί μια εβδομάδα αλλά τελικά πείστηκε να φύγει στο Εϊλάτ. «Φοβόμαστε να μείνουμε εδώ. Μέρα και νύχτα κασάμ (ρουκέτες) και εκρήξεις. Κοιμόμαστε μία ώρα, κρυβόμαστε στο καταφύγιο, δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να ξυριστούμε», λέει.
Το Σντερότ, μια πόλη 30.000 κατοίκων, είναι στόχος εδώ και χρόνια των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 7 Οκτωβρίου, όπως και άλλες κοινότητες που συνορεύουν με τον παλαιστινιακό θύλακα, δέχτηκε την επίθεση ενόπλων μελών της Χαμάς που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στον δρόμο, στα καταφύγια, στα σπίτια τους. Πολλοί απήχθησαν και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη τους.
Σήμερα το πρωί, στους έρημους δρόμους κυκλοφορούσαν μόνο μερικοί αστυνομικοί.
Ο δήμος τόνισε ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική αλλά «συστήνεται θερμά» ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περίπου οι μισοί κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από την πόλη μετά τις 7 Οκτωβρίου.
«Θα πάμε στο Εϊλάτ, θα επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Το Σντερότ είναι το σπίτι μας. Είναι σκληρό, φοβόμαστε σε κάθε συναγερμό, πρέπει να φύγουμε, είναι προτιμότερο για τα παιδιά», είπε η 50χρονη Έλεν Αφτεκέρ, προτού να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο.
Η Σμιρίτ Έντρι γέννησε πριν από τρεις ημέρες στο νοσοκομείο της Ασκελόν. Η νεογέννητη κόρη της νοσηλεύεται στην εντατική και την προσέχει ο μπαμπάς της γιατί η Σμιρίτ θα πρέπει να συνοδεύσει τα άλλα τρία παιδιά της στον νότο, στην ασφάλεια. «Θα επιστρέψω στο νοσοκομείο, θα εναλλασσόμαστε», εξήγησε.
Ταυτοποιήθηκαν 126 όμηροι της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και ενδέχεται ακόμη να αλλάξει.
Ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ είπε σήμερα ότι «επιβεβαιώθηκε» ο αριθμός των 126 ομήρων. Ο στρατός βρήκε επίσης νεκρούς ορισμένους από τους ομήρους, χωρίς να διευκρινίσει πόσους, σε τοπικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων.
Ο Χεχτ είπε ότι 286 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.
Θέμα χρόνου η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος σχετικά με την εκκίνηση της μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης, την οποία έχει προαναγγείλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Σάββατο ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη επιχείρηση στη Γάζα, σε μια «ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ισραηλινού Στρατού αναφέρεται ότι: «Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση».
כוחות צה״ל נערכים להרחבת ההתקפה.
הפרטים המלאים באת״צ: https://t.co/bO5k0QOUwa
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 14, 2023
Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν δίνει κανένα στοιχείο που να φανερώνει το χρονοδιάγραμμά του.
Οι New York Times, πάντως, σημειώνουν ότι η χερσαία επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες λόγω καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν σε πιλότους και drones να παρέχουν κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις.
Το Σάββατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επισκεφθεί Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και βίντεο από τη συγκεκριμένη συνάντηση.
Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».
Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.
🇵🇸🇮🇱🚨Benjamin Netanyahu just posted this video with the caption:
“With our fighters in the Gaza Strip, on the front line. We are all ready.”
It seems a ground invasion of the Gaza Strip is imminent.#Isarael #Hamas #palastine
#غزة_الآن #FreeGazaFromHamas #IsraeliWarCrimes pic.twitter.com/7ZZoNfv0fH— عساف (@Sa91af) October 14, 2023
Ισραήλ: Ένας νεκρός από επίθεση της Χεζμπολάχ
Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν την Κυριακή πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και άλλοι τρεις να τραυματιστούν, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και ισραηλινούς γιατρούς.
Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μια αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει τον Λίβανο σε αντίποινα.
Ο στρατός απαγόρευσε επίσης σήμερα την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.
Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.
Δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τρεις μαχητές της Χαμάς
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως τρεις μαχητές του από τον Λίβανο σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ, αφού ανατίναξαν τμήμα του συνοριακού φράκτη, πέρασαν στην άλλη πλευρά κι ενεπλάκησαν σε μάχη με στρατιώτες.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα πως η αεροπορία έπληξε ομάδα ανθρώπων που θεωρεί πως ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στοιχείων του.
Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο
Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.
Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.
Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, αφότου εξαπέλυσε επίθεση η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Χθες Σάββατο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.
Ιράν: Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».
Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.
Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.
Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».
Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.