THEPOWERGAME
Άλμα περίπου 6% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα με σημαντικά κέρδη καθώς οι επενδυτές παρέμειναν σε εγρήγορση λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και της απόφασης των ΗΠΑ να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, μεγαλώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά στην αγορά.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσαν άλμα 5,8% για να διαμορφωθούν στα 87,7 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας την καλύτερη ημέρα από τις 3 Απριλίου. Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent με λήξη τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσαν κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι.
Το αργό WTI κέρδισε περισσότερο από 4% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι οι μάχες μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή παραγωγή ενέργειας. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέγραψε την Πέμπτη τις συνθήκες της αγοράς ως «γεμάτες αβεβαιότητα», αλλά δήλωσε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν είχε ακόμη άμεσο αντίκτυπο στη φυσική προσφορά.
Ο ΔΟΕ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αγοράς λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δράσει για να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες» σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού.
Η αντίδραση του ενεργειακού οργανισμού περιλαμβάνει την απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από τις χώρες μέλη και/ή την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της ζήτησης. Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική υποδομή πετρελαίου δεν διέρχεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Κυρώσεις των ΗΠΑ
Την Πέμπτη οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, περιορίζοντας δύο ναυτιλιακές εταιρείες που, όπως είπαν, παραβίασαν το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου της G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει μια αξιόπιστη προσφορά ρωσικών ροών στην αγορά, περιορίζοντας παράλληλα το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου.
«Η επιβολή των κυρώσεών μας είναι κεντρικό στοιχείο της προσπάθειάς μας να περιορίσουμε τα κέρδη της Ρωσίας από το εμπόριο πετρελαίου. Το ανώτατο όριο τιμών έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας παράλληλα νέο κόστος στη Ρωσία, και όχι για να μειώσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν τις ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση. Φυσικά, οι τιμές του πετρελαίου είναι ευαίσθητες σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσαν.
Η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ εφάρμοσαν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Αυτό ήρθε παράλληλα με την κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου.
Μαζί, τα μέτρα θεωρούνταν τότε ότι αντανακλούσαν μακράν το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αρχή σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων
Την Πέμπτη, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε δύο ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του ανώτατου ορίου τιμών: έναν στην Τουρκία και έναν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το δεξαμενόπλοιο YasaGolden Bosphorus, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Ice Pearl Navigation Corp με έδρα την Τουρκία, λέγεται ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο σε τιμή άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμών.
Εν τω μεταξύ, η OFAC δήλωσε ότι το SCF Primorye, το οποίο ανήκει στην Lumber Marine SA με έδρα τα ΗΑΕ, μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο με τιμή άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι από λιμάνι της Ρωσίας μετά την έναρξη ισχύος του μηχανισμού ανώτατης τιμής.
Η κίνηση για την πάταξη των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου «αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευσή μας να μειώσουμε τους πόρους της Ρωσίας για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και να επιβάλουμε το ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή μιας πολιτικής ανώτατων τιμών που έχει δύο στόχους: τη μείωση των κερδών από το πετρέλαιο στα οποία βασίζεται η Ρωσία για να διεξάγει τον άδικο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και τη διατήρηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών σταθερών και καλά εφοδιασμένων παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Adeyemo.