THEPOWERGAME
Η Κίνα δεν καταδίκασε την Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ, κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από το Τελ Αβίβ, ούτε από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση αυτή αποσκοπεί να κρατήσει ισορροπίες, ώστε να συνεχίσει να προωθεί στον αραβικό κόσμο το δόγμα της για την παγκόσμια ασφάλεια Global Security Initiative, ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα θιγούν οι εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ.
Οι κινεζικές δηλώσεις
Συγκεκριμένα, στην πρώτη αντίδραση του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία για την τρέχουσα κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ», ζητώντας αποκατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε ερώτηση που απηύθυνε τη Δευτέρα ξένος δημοσιογράφος στην εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ρωτώντας ειδικά αν η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί τις ενέργειες της Χαμάς «τρομοκρατικές», και πάλι απέφυγε να καταδικάσει την οργάνωση, δηλώνοντας πως καταδικάζει «τις ενέργειες που βλάπτουν αμάχους».
To ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» στον Κινέζο εντεταλμένο στη Μέση Ανατολή για την έλλειψη καταδίκης της επίθεσης της Χαμάς από πλευράς Κίνας και συγκεκριμένα για το γεγονός πως «δεν υπήρξε ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της τρομερής σφαγής… σε βάρος αθώων πολιτών και της απαγωγής δεκάδων από αυτών στη Γάζα» από την παλαιστινιακή οργάνωση. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία Τζακ Σούμερ, ο οποίος την περασμένη Κυριακή βρισκόταν σε αποστολή του Κογκρέσου στην Κίνα και συνομίλησε με τον Σι Τζινπίνγκ, του ζήτησε μάλιστα να τοποθετηθεί με πιο αυστηρή καταδίκη. Ερωτηθείς για το θέμα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως «δεν εκπλήσσεται εντελώς» με τη στάση της Κίνας.
Όπως γράφει το Politico, το Πεκίνο φαίνεται να υπολογίζει σε μία πιο μακρόπνοη επιρροή στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και να αναδυθεί και στη συγκεκριμένη περιοχή, ως αντίπαλο δέος στη διεθνή γεωστρατηγική επιρροή των ΗΠΑ. Παρά τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ -το Ισραήλ είχε ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας παγκοσμίως- είχε αποκαστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μόλις το 1992. «Αυτή θα είναι μία ευκαιρία για την Κίνα να αναπτύξει περαιτέρω και να προωθήσει την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας ως έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της περιοχής και των προβλημάτων της» σημείωσε η Ντον Μέρφι, συνεργαζόμενη καθηγήτρια σε στρατηγική εθνικής ασφάλειας στο National War College και ειδική στις σχέσεις της Κίνας με τη Μέση Ανατολή.
Κι όλα αυτά, σε μία στιγμή που οι εντάσεις σχετικά με το νέο πολεμικό σκηνικό στο Ισραήλ έχουν μεταφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Την Παρασκευή, ένας 50χρονος εργαζόμενος στην Ισραηλινή πρεσβεία στο Πεκίνο και συγγενής ισραηλινού διπλωμάτη έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι, χωρίς να γίνουν γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης.
Η επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς τον Ιούνιο
Η Κίνα από την άλλη, υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια χώρα υποστηρικτής του παλαιστινιακού θέματος και μία απόν τις πρώτες που αναγνώρισε το «κράτος της Παλαιστίνης». Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε το Πεκίνο και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Ο τελευταίος, παρουσίασε τον οδικό χάρτη τριών σημείων της Κίνας προς την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη.
«Όλο και περισσότερο για όλα αυτά τα ζητήματα, όπου υπάρχει μία σύγκρουση κάπου στον κόσμο, η Κίνα βέπει μία ευκαιρία να προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ» αναφέει ο Μάικλ Σινγκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής επί Τζορτζ Μπους του Νεώτερου.
Άλλωστε η Κίνα ήταν που μεσολάβησε φέτος για την προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, δύο αντίπαλων κρατών, που υποστηρίζουν όμως τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, υπό την σκέπη των ΗΠΑ, έχουν συζητήσει την αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων, κάτι που το Ισραήλ έχει κάνει ήδη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.