THEPOWERGAME
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εστίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Όπως υπενθύμισε αρχικά, «η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει τη βία και την τρομοκρατία κατά κυρίαρχων κρατών. Αναγνωρίζουμε, όπως έχουμε τονίσει ξανά, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι, όμως, σημαντικό να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Εξίσου σημαντικό είναι και να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών που ακολουθεί και πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του Ισραήλ».
«Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων και ως χώρα που συνομιλεί με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία» σημείωσε ακόμη.
Στόχος να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Πίσω στην Ελλάδα οι Έλληνες από Ισραήλ και Παλαιστίνη
Η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία κινητοποίηση των αρχών, συγκαταλέγεται στις χώρες που ολοκλήρωσαν πρώτες με επιτυχία τον επαναπατρισμό πολιτών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό».
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκίνησε σήμερα. Όπως σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, «η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, με κάποιους προμηθευτές να προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις». Και πρόσθεσε:
- Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης στα ίδια αυξημένα επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες κάθε περιοχής όπως έχουν προσδιοριστεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
- Το επίδομα αφορά τις ακόλουθες μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ), θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και φωτιστικό πετρέλαιο και αφορά τις καταναλώσεις από τον Οκτώβριο έως τέλος Μαρτίου. Υπάρχει ό όρος όπως και πέρυσι ότι πρέπει να προσκομιστούν τιμολόγια τουλάχιστον στο διπλάσιο ύψος του επιδόματος».
Μιλώντας για το εισοδηματικό όριο με βάση το οικογενειακό εισόδημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «παραμένει το ίδιο για άγαμους και έγγαμους, 16.000 και 24.000 ευρώ αντίστοιχα, αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο». Ανέφερε επίσης:
- Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου και οι αιτήσεις ενδιαφέροντος θα υποβληθούν έως 11 Δεκεμβρίου.
- Η προκαταβολή που ισούται με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν οι δικαιούχοι πέρυσι θα δοθεί έως 22 Δεκεμβρίου. Κατόπιν η πλατφόρμα θα δέχεται επιπλέον τιμολόγια ώστε να γίνουν τυχόν συμπληρωματικές πληρωμές εντός του 2024.
- Ο αριθμός των δικαιούχων υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το έτος 2024.