THEPOWERGAME
Στην ΤΕΡΝΑ κατοχυρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το έργο μετατροπής του βιομηχανικού κτιρίου του SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 66,75 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ το συνολικό ποσό με ΦΠΑ 24% ανεβαίνει στα 82,778 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, ενώ τις προμελέτες χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ. Θα δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων, αλλά και χώροι για την υποδοχή και τη φιλοξενία επισκεπτών. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι ιατρείου, βεστιάριο, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Η Tsolakis Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό αυτού του κτιρίου.
Το αντικείμενο του έργου «Μετατροπή του κτιρίου “SILO” σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων» αφορά στην επανάχρηση του κτιρίου της σιταποθήκης και την επέκτασή του, μέσω της προσθήκης ενός νέου διακριτού κτιριακού όγκου. Το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει συνολικό εμβαδόν 26.380,00 m2.
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων πρόκειται να λειτουργήσει στον χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη σιτηρών Ηετιώνειας Ακτής του ΟΛΠ. Η περιοχή χωροθέτησης του Μουσείου αφορά στο κτίριο του SILO επί της Ηετιώνειας Ακτής στην περιοχή του Επιβατικού Λιμένα του ΟΛΠ .
Η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου «SILO», στον χώρο του ΟΛΠ, σε ένα πρωτοποριακό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα αναδεικνύει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, αποτελώντας εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Στο κτίριο θα στεγαστούν τα πολυάριθμα και ήδη συντηρημένα ενάλια ευρήματα, που παραμένουν για χρόνια στις αποθήκες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Το κτίριο SILO, ένα βιομηχανικό κτίριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934-1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχει εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του, να δεσπόζει του λιμανιού δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ως προς τη σημασία του.