THEPOWERGAME
Έτοιμο να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας είναι το Ισραήλ, όπως μεταδίδουν βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε μήνυμα στη Χαμάς ότι «το Ισραήλ περνά στην επίθεση». Σε μήνυμά του το βράδυ της Τετάρτης (11/10), ο Νετανιάχου τόνισε ότι «θα συντρίψουμε τη Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό».
«Η Χαμάς είναι (ό,τι) το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την εξαλείψουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του κόμματος Εθνική Ενότητα, Μπένι Γκαντς. Και πρόσθεσε: «Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη».
Από τη μεριά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!».
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, και ο «κυβερνητικός εταίρος» Μπένι Γκαντς. Μία θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, εφόσον δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.
Οι προετοιμασίες για τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας είναι πυρετώδεις, με την ισραηλινή «πολεμική μηχανή» να ετοιμάζεται για συνθήκες ανταρτοπόλεμου στην πόλη της Γάζας, όπου η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα υπόγειο δίκτυο με σήραγγες. Εκτός από το μέτωπο στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη στάση που θα κρατήσουν Λίβανος και Συρία, όπου ήδη σημειώνονται κατά διαστήματα εκτοξεύσεις ρουκετών. Το βράδυ της Τετάρτης (12/10) σήμανε συναγερμός στο Ισραήλ και ήχησαν οι σειρήνες στα βόρεια της χώρας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για μαζική αποστολή drones από τον Λίβανο.
Πάνω από 2.500 οι νεκροί σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αυξήθηκε στους 1.200, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο ελέγχει η Χαμάς.
«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ μετρά τουλάχιστον 1.200 νεκρούς. Οι περισσότεροι είναι άμαχοι σε οικισμούς κοντά στον φράχτη-τείχος που χωρίζει περιοχές στα νότια του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ξεπερνούν τους 300.000 οι εκτοπισμένοι μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε την Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον» και «έφθασε τους 338.934», επισημαίνει το OCHA σε ανακοίνωσή του.
Νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας
Όπως έγινε γνωστό, 11 εργαζόμενοι στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και 30 μαθητές σχολείων, τα οποία διαχειρίζεται αυτή η υπηρεσία, έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Τρεις δάσκαλοι και άλλοι οκτώ μαθητές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ. Η Τζένιφερ Όστιν, στέλεχος της UNRWA στη Γάζα, είπε ότι σκοτώθηκαν πέντε εκπαιδευτικοί σε σχολεία της υπηρεσίας, ένας γυναικολόγος, ένας μηχανικός, ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας και τρία μέλη ομάδων υποστήριξης. «Ορισμένοι σκοτώθηκαν στα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη θλίψη του για «τους συναδέλφους που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα», ζήτησε για άλλη μια φορά να προστατευτούν οι άμαχοι. Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας περίπου 220.200 Παλαιστίνοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 92 εγκαταστάσεις της UNRWA, διευκρίνισε. «Καλώ όλες τις πλευρές και όλους εκείνους που ασκούν επιρροή στις πλευρές αυτές να αποφύγουν κάθε νέα κλιμάκωση», είπε ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Γκουτέρες απηύθυνε επίσης έκκληση για «ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα. «Πρέπει να επιτραπεί ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων και νερού», επέμεινε.
Η Χαμάς απελευθέρωσε μία γυναίκα με τα δύο παιδιά της
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι απελευθέρωσε τρεις ομήρους, μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της. «Απελευθερώθηκαν μια Ισραηλινή έποικος και τα δύο παιδιά της, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρει ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) υπογραμμίζει ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την πληροφορία. Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Aqsa διακρίνονται μία γυναίκα και δύο παιδιά να συνοδεύονται από τρεις μαχητές της Χαμάς σε μια περιφραγμένη περιοχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί (άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιώτες) εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, η οποία απειλεί να τους εκτελέσει εφόσον το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
Στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μεταβαίνει εντός της ημέρας στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης» στον ισραηλινό λαό μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς στα νότια της χώρας.
Ήδη στο Ισραήλ έχει προσγειωθεί το πρώτο αεροπλάνο με αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για τη χερσαία επέμβαση.
Με το Ισραήλ να ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία έχει αποκλείσει, μη επιτρέποντας την πρόσβαση των πολιτών σε νερό, ρεύμα και τρόφιμα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να βρεθεί μια διπλωματική λύση την ύστατη στιγμή, ώστε να μην υπάρξει γενική σύρραξη σε αυτό το «ευαίσθητο» κομμάτι της Μέσης Ανατολής.
Νέο μήνυμα Μπάιντεν για το Ισραήλ και τη Χαμάς
«Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, εδώ και στο εξωτερικό». Το μήνυμα αυτό έστειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει χωρίς καμιά επιφύλαξη την υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ισραηλιτική κοινότητα των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν εξέφρασε για ακόμα μία φορά την αγανάκτηση και την καταδίκη του για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάνοντας λόγο για την «πιο φονική μέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.
«Ζήτησα από τις ομάδες μου (…) να συνεργάζονται αδιάκοπα με τους εταίρους μας της εβραϊκής κοινότητας, από τους οποίους πολλοί είσαστε εδώ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια τοποθεσιών όπου ζουν Εβραίοι στην Αμερική, για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την καταπολέμηση των απειλών», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε και να καταπολεμάμε τον αντισημιτισμό σε κάθε ευκαιρία».
Δυνάμεις της αστυνομίας στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται μέλη της εβραϊκής κοινότητας σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2021, ο Μπάιντεν έχει προχωρήσει σε διάφορες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού.
Η οργάνωση καταπολέμησης του αντισημιτισμού «Anti Defamation League» καταμέτρησε το 2021 αριθμό-ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών ενεργειών (επιθέσεων, κακοποιητικού λόγου ή προπηλακισμών, υλικών φθορών…) στις ΗΠΑ, αυξημένο κατά 34% σε σύγκριση με το 2020, τη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού. Μία χρονιά αργότερα, το 2022, η ADL κατέγραψε 3.697 αντισημιτικές ενέργειες (+36% σε ετήσια βάση) -τον υψηλότερο αριθμό από το 1979.
Στις ΗΠΑ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός Εβραίων παγκοσμίως, εξαιρουμένου μόνο του Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Pew Research Center, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικοι Εβραίοι, θρησκευόμενοι ή μη, στους οποίους προστίθενται άλλοι 2,8 εκατομμύρια ενήλικοι που έχουν τουλάχιστον έναν γονέα με εβραϊκή καταγωγή.
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει απόγευμα της Παρασκευής (13/10), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με αντικείμενο τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών -όπως έγινε την Κυριακή, την επομένη της φονικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, τους οποίους έχει μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.
Διπλωματικός πυρετός στον Αραβικό Κόσμο
Εν τω μεταξύ, τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο την Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.
Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς.
Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ», προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δύο πλευρές. Τόνισαν, επίσης, πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.
Στον αραβικό κόσμο, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς:
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν -που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος- κάνουν ασκήσεις ισορροπίας.
- Κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση.
- Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά τους», όπως ανέφερε.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ την Τετάρτη.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό πως συνομίλησαν αφότου ξεκίνησε η διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο κρατών, τα οποία αποτελούν αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις με εμπλοκή σε τρίτες χώρες (σ.σ.: εμφύλιος στην Υεμένη). Τη συνδιάλεξη απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος και ο πρίγκιπας έδωσαν έμφαση στην «ενότητα του ισλαμικού κόσμου».
Ιρανοί πολιτικοί εκφράστηκαν επαινετικά για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, την πιο πολύνεκρη στο εβραϊκό κράτος από καταβολής του. Ωστόσο, επίσημα η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση της Χαμάς σε περιοχές στα νότια του Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων. Το Ριάντ κάλεσε το Σάββατο να τερματιστεί αμέσως η κλιμάκωση της βίας, κρίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οφειλόταν στη «στέρηση από τον παλαιστινιακό λαό των νόμιμων δικαιωμάτων του».