THEPOWERGAME
Τα σενάρια που εξετάζουν οι αγορές για τις επιπτώσεις του νέου πολεμικού μετώπου που άνοιξε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συμπυκνώνονται σε δυο βασικά ενδεχόμενα. Είτε να ξεπεράσουν οι τιμές του πετρελαίου ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, είτε να καταλαγιάσει το κλίμα νευρικότητας εάν συγκρατηθούν οι επιπτώσεις από το νέο πολεμικό μέτωπο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή.
Και τα σενάρια αυτά εξαρτώνται, κατά ένα μεγάλο μέρος, από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Τη Δευτέρα, η Wall Street Journal αποκάλυψε πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν βοήθησαν στον σχεδιασμό των μοιραίων επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δίνοντας μάλιστα το πράσινο φως για την εκκίνησή τους σε συνάντηση που έλαβε χώρα στη Βηρυτό προ μιας εβδομάδας.
Εάν ο πόλεμος αυτός προκαλέσει μια κατάρρευση των επαφών που έχουν καλλιεργούνται εδώ και έναν χρόνο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη τότε ο Λευκός Οίκος μπορεί να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της ιρανικής οικονομίας, παρατηρούν αναλυτές. Απευθυνόμενος στους Financial Times, ο στρατηγικός επενδυτής Πιέρ Άντουραντ, τόνισε πως «κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξάμηνου έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στην προσφορά πετρελαίου από το Ιράν». Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως «πιθανότατα η αμερικανική κυβέρνηση να απαιτήσει πια μια αυστηρότερη εφαρμογή των κυρώσεων στις πετρελαϊκές εξαγωγές από το Ιράν».
Μέσα στο τελευταίο διάστημα, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν αυξηθεί λίγο έως πολύ κατά 500 χιλιάδες βαρέλια. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας κατά 100.000 βαρέλια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών τιμών κατά ένα δολάριο ανά βαρέλι. Τη Δευτέρα, η τιμή του Μπρεντ κινούνταν κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 85 δολάρια, αντίστοιχα, με άνοδο μεγαλύτερη του 3%.
Ένα ακραίο σενάριο θα ήταν ο πόλεμος αυτός να συμπαρασύρει και την Τεχεράνη, με το Ισραήλ να χτυπά τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Μια τέτοια πιθανότητα περιορίζεται στο 20% αλλά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι, σχολιάζει ο Νταν Αλαμαρίου, στρατηγικός αναλυτής για την παγκόσμια οικονομία στην Alpine Macro, στην οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch.
Οπότε καθοριστικό ρόλο σε μια περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου δεν παίζουν τόσο οι μεμονωμένες εξελίξεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς πολιορκίας έπειτα από σφοδρές επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σάββατο. Το Ισραήλ δεν ανήκει στην ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών της Μέσης Ανατολής. Το ΑΕΠ του κατέχει την 28η θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει το ΜarketWatch. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στην 120η θέση.
Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει επαναφέρει στην επιφάνεια φόβους για μια ακόμη παρατεταμένη περίοδο με αυξημένο το κόστος ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία, τροφοδοτώντας νέες ανατιμήσεις την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες δίνουν εδώ και έναν χρόνο μάχη για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Ας μην λησμονείται πως οι περικοπές στην προσφορά από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία είχαν οδηγήσει την τιμή του Μπρεντ πάνω από 97 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του αργού περίπου στα 95 δολάρια, αντίστοιχα, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, οι τιμές υποχώρησαν κατά 11% λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.