THEPOWERGAME
Σε πράσινο έδαφος έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που ακολούθησε τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.
Στα ταμπλό, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε 0,28% υψηλότερα στις 441 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,53% στις 7.451 μονάδες, τη στιγμή που ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,20% στις 15.070 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακά κέρδη μόλις 0,02% στις 6.998 μονάδες.
Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε ανοδικά 0,20% στις 27.490,81 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,60% στις 9.157,7 μονάδες.
Στο αμερικανικό μέτωπο, αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου -λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 210.000 αιτήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.
Την ίδια στιγμή οι συνεχιζόμενες αιτήσεις (τα άτομα που έλαβαν επιδόματα μετά και την αρχική πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης) υποχώρησαν κατά 1.000 σε 1,664 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Ντε Γκίντος: Νωρίς να συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων
Νωρίτερα, την άποψη ότι είναι «ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη» επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ντε Γκίντος ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σημαντικά αλλά παραμένει πολύ μακριά από το στόχο του 2%, που είναι το βασικό επιχείρημα για να μην εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού.
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά δεδομένα αλλά και από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πρόσφατα παρουσίασαν ανοδική τάση.