THEPOWERGAME
Έκκληση από τον Πάπα Φραγκίσκο για την κλιματική αλλαγή σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (4/10) λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP28 για το Κλίμα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ντουμπάι. Όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, οι αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή «είναι ανεπαρκείς, την ώρα που ο κόσμος καταρρέει».
Οκτώ χρόνια μετά την 12σέλιδη αποστολική εγκύκλιο για το οικολογικό πρόβλημα με τίτλο «Laudato Si», ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να πάρουν θέση για μία δεσμευτική και ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση και προειδοποιεί για τις «περιφρονητικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών.
Laudate Deum, το «κατηγορώ» του Πάπα Φραγκίσκου για την κλιματική αλλαγή
Στην νέα 12σέλιδη επιστολή, με τίτλο «Laudate Deum», που γράφτηκε στα ισπανικά και έχει μεταφραστεί σε πλήθος γλωσσών, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει νέα προειδοποίηση για τις «περιφρονητικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών «ακόμη και στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας».
«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να λοιδορήσουν αυτήν την θέση», διαπιστώνει, αναφερόμενος στις ψευδείς πληροφορίες που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή ή λοιδορούν όσους μιλούν για αυτήν. Και συνεχίζει, επισημαίνοντας: «Προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή».
Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρεί πιθανή την εκτόξευση του αριθμού των κλιματικών μεταναστών σε λίγα χρόνια. Αφού δίνει έμφαση στις συνέπειες της «φρενήρους επέμβασης του ανθρώπου στη Φύση», κατακεραυνώνει τον ανεύθυνο τρόπο ζωής του δυτικού μοντέλου», δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ως τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή δεν ενδιαφέρει τη Δύση
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τη λύπη του που «η κλιματική κρίση δεν είναι πραγματικά θέμα ενδιαφέροντος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατόν».
Κάνοντας λόγο για μια «παλιά διπλωματία σε κρίση», ο επικεφαλής της καθολικής Εκκλησίας απευθύνει έκκληση για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου της πολυμερούς συνεργασίας, την ώρα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το 2015, η έκκληση «Laudato si» για παγκόσμια αλληλεγγύη για την -από κοινού- προστασία του περιβάλλοντος είχε προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση. Λίγους μήνες αργότερα, μία σημαντική πρόοδος καταγράφηκε με την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, βασικός στόχος της οποίας είναι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους +2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.