THEPOWERGAME
*** Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο γραφείο του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, η short list με τα ονόματα των υποψηφίων επενδυτών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η ιστορία αυτή μόλις τώρα αρχίζει να ζεσταίνεται και – να το θυμηθείτε – θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί πέραν των άλλων, θα έχει φαβορί, αποκλεισμούς, γεωπολιτικά κριτήρια κι άλλα, πολλά, ενδιαφέροντα.
Δύσκολη εξίσωση, που θα κληθεί να λύσει – και σε αυτή την περίπτωση – η Goldman Sachs, που ενεργεί κι εδώ ως σύμβουλος, αυτή τη φορά από κοινού με την Eurobank. Όπως μαθαίνουμε, η αμερικανική πρεσβεία παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, λόγω κινεζικής εμπλοκής στην υπόθεση, γι’ αυτό και η φάση με τις δεσμευτικές προσφορές θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Κι εννοείται ότι θα την παρακολουθούμε.
*** Με την ευκαιρία, να σας γράψουμε κι αυτό: Μας λένε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν, ο αμερικανός πρόεδρος πρόλαβε μεταξύ άλλων να κάνει αναφορά και στον κινεζικό παράγοντα και τη διείσδυση του στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Έμμεσα πάντα κι όχι ονομαστικά.
Και τον πρωθυπουργό να διευκρινίζει – και πάλι έμμεσα κι όχι ονομαστικά – ότι στη χώρα μας υπάρχουν κινεζικές επενδύσεις ώριμες, εδώ και χρόνια (ΟΛΘ), αλλά και δελεαστικές προτάσεις, που δεν προχωρούν (5G).
*** Με τα μάτια καρφωμένα στο τρίτο πακέτο βοήθειας που ανακοινώνεται στις ΗΠΑ είναι οι «αμερικανοκεντρικές» βιομηχανίες στην Ελλάδα. Γιατί ναι, υπάρχουν και τέτοιες – μετρημένες στα δάχτυλα – στη χώρα μας, που εξάγουν το κύριο μέρος της παραγωγής τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως, για παράδειγμα, δυο – τρεις του ομίλου Στασινόπουλου. Το πακέτο του Μπάιντεν υπολογίζεται στα 2 τρισ και λογικά ετοιμάζεται «πάρτι» εκεί. Και λογικό είναι όλοι να θέλουν να πάρουν κομμάτι της πίττας.
*** Στο μεταξύ, η Τουρκία άνοιξε πιστωτική γραμμή και με την Κίνα. Οι πληροφορίες λένε ότι δανείστηκε σε πρώτη φάση περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, μέσω της τουρκικής «Αγροτικής Τράπεζας». Θα ακολουθήσουν κι άλλα δάνεια. Για να φτάσεις, όμως, να δανειστείς από τους Κινέζους, που θεωρούνται σκληροί διαπραγματευτές, θα πρέπει όντως να βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση.
*** Την ίδια ώρα, όμως, που το Πεκίνο δανείζει στην Άγκυρα και η Μόσχα «της βάζει πλάτη» σε διάφορα μέτωπα, διπλωματικές πηγές, εδώ στην Αθήνα, υποστηρίζουν ότι Κίνα και Ρωσία βάζουν ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό στην Ασία. Σε Τουρκμενιστάν και γύρω περιοχές. Γιατί μπορεί να τις εξυπηρετεί το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά ξεκολλάει από την Δύση, αλλά – είπαμε – όλα έχουν ένα όριο. Αυτά είναι παιχνίδια για μεγάλα παιδιά, μην παίρνει και πολύ αέρα…