THEPOWERGAME
Τον κώδωνα του κινδύνου για «οργανωμένο χάος» εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι κρούει ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας Χάρντιπ Σινγκ Πούρι, ωστόσο δήλωσε ότι η χώρα της Νότιας Ασίας είναι καλά τοποθετημένη για να αντέξει το υψηλότερο κόστος.
«Εάν η τιμή ξεπεράσει τα 100 δολάρια, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας παραγωγής ούτε κανενός. Θα έχετε ένα μεγάλο, οργανωμένο χάος», δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ Πούρι στον Dan Murphy του CNBC κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη.
Αλλά «δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο στην Ινδία. Η Ινδία είναι μια μεγάλη οικονομία που έχει μεγάλη εγχώρια παραγωγή. Θα κάνουμε περικοπές, θα κάνουμε το ένα ή το άλλο», δήλωσε ο Πούρι.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate να φτάνουν τα 95,03 δολάρια ανά βαρέλι. Έκτοτε οι τιμές έχουν υποχωρήσει και διαμορφώθηκαν στα 89,44 δολάρια το βαρέλι στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης στην Ασία.
Ενώ ο Πούρι ήταν βέβαιος ότι η Ινδία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές, προειδοποίησε ότι άλλα έθνη μπορεί να μην είναι σε θέση να το πράξουν.
Στην απόλυτη φτώχεια 100 εκατ. άνθρωποι από την άνοδο του πετερελαίου
«Θα ανησυχούσα για το τι θα συμβεί σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου… αυτό είναι πραγματικά ένα ανησυχητικό σημείο», δήλωσε ο Πούρι, τονίζοντας ότι η άνοδος των τιμών τους τελευταίους 18 μήνες έχει βάλει «100 εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια».
«Έπρεπε να πάνε από το λογικά κοστολογημένο φυσικό αέριο και τα καύσιμα μαγειρέματος σε υγρό ξύλο, κάρβουνο ή ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Ο υπουργός δήλωσε στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter, ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να έχουν υπόψη τους τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι καταναλώτριες χώρες.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν, ο κόσμος ενώθηκε για να σταθεροποιήσει τις τιμές ώστε να είναι βιώσιμες για τους παραγωγούς. Τώρα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης και επιβράδυνσης, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να δείξουν την ίδια ευαισθησία προς τις καταναλώτριες χώρες», ανέφερε σε ανάρτησή του.
Η ενεργειακή μετάβαση της Ινδίας
Ο Πούρι δήλωσε επίσης ότι η μεγάλη ενεργειακή πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι η αντιμετώπιση του «τριλήμματος» της διαθεσιμότητας, της οικονομικής προσιτότητας και της βιωσιμότητας. Ισχυρίστηκε ότι η Ινδία «τα έχει καταφέρει καλά» όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή της ενέργειας.
Ενώ η Ινδία – ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως – έθεσε στόχο για το 2070 να μηδενίσει την κατανάλωση ενέργειας, άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν πολύ νωρίτερα στόχους. Η Κίνα στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν στόχους για το 2050.
Παρόλα αυτά, ο Πούρι επανέλαβε πώς η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση της Ινδίας πραγματοποιείται σε «πιο ολοκληρωμένη κλίμακα» και ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Εξήγησε ότι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Indian Oil Corporation, η Oil and Natural Gas Corporation και η Bharat Petroleum έχουν όλες θέσει στόχους μηδενικής κατανάλωσης πολύ νωρίτερα από το 2070.
«Όταν οι τιμές εκτοξεύονται, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων για τη μετάβαση λειτουργεί ταχύτερα… Υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι πρέπει να σηκωθούμε από τις πλάτες μας και να κάνουμε πράγματα που είναι σημαντικά», τόνισε ο Ινδός υπουργός.