THEPOWERGAME
Alert για τους χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους λόγω πλειστηριασμού ανάβουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, προκειμένου όσοι εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας στέγης να μπορέσουν να προστατευθούν.
Υπάρχει μία κατηγορία δανειοληπτών, εξαιρετικά ευάλωτων και πολύ αδύναμων οικονομικά, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν μια ρύθμιση, είτε σε διμερές πλαίσιο, είτε στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Σε γενικές γραμμές, χωρίς να έχουν γίνει αναλυτικές μετρήσεις, αυτή η κατηγορία δανειοληπτών εκτιμάται ότι αφορά περί τα 15.000 άτομα.
Η εναλλακτική στον πλειστηριασμό για να μη χάσουν οι άνθρωποι αυτοί το σπίτι τους -όπως έγινε πολύ πρόσφατα με την υπόθεση μιας οικογένειας στο Αιγάλεω, που, ενώ πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του ευάλωτου, δεν είχε κάνει καμία αίτηση ή άλλη ενέργεια για το αντίστοιχο πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα να εκτελεσθεί η εντολή- ακουμπάει στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ίδρυσης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί, πιθανόν τους πρώτους μήνες του 2024, υπάρχει το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όσοι υποβάλλουν αίτημα για πιστοποιητικό ευάλωτου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πραγματικά ο αιτών δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο να ρευστοποιήσει και καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει έστω και μια μίνιμουμ ρύθμιση, ο δικαιούχος μπαίνει σε καθεστώς προστασίας και δεν εκτελούνται οι νομικές ενέργειες.
Όταν θα λειτουργήσει ο Φορέας, οι δικαιούχοι θα τελούν υπό την προστασία στέγασης. Το πτωχευτικό δίκαιο προβλέπει τη δυνατότητα διαμονής στον ίδιο χώρο (αφού το σπίτι θα το αποκτήσει ο Φορέας και θα το επαναμισθώσει στον ένοικο), με την προϋπόθεση ότι ο ευάλωτος οφειλέτης θα καταβάλλει με συνέπεια κάθε μήνα το προβλεπόμενο ενοίκιο.
Το ποσό του ενοικίου μπορεί να προέρχεται από το επίδομα στέγασης, το οποίο ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, μπορεί να ανέλθει σε 210 ευρώ μηνιαίως.
Με αυτόν τον τρόπο ο αποδεδειγμένα ευάλωτος οφειλέτης δεν θα χάσει το δικαίωμα στέγασης και θα μπορεί να συνεχίσει να ζει κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό που αναπόφευκτα χάνει, από τη στιγμή που ο πλειστηριασμός εκτελείται, είναι την ιδιοκτησία του ακινήτου, που εφεξής θα περνάει στον Φορέα.
Κανονικά διενεργούνται οι πλειστηριασμοί
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι οι πλειστηριασμοί όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά ακολουθούν κατά γράμμα τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν βέλτιστη ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων. Μοναδική εξαίρεση και για συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο αποτελούν οι περιοχές που κτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές καταστροφών, στον Έβρο και τη Θεσσαλία ή νωρίτερα στη Ρόδο κ.λ.π.
Επειδή, όμως, ο πλειστηριασμός, έστω και ως ύστατο μέσο, εξακολουθεί και λειτουργεί ως εργαλείο ανάκτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καλό είναι όσοι μπορούν να σώσουν το δικαίωμά τους στη στέγη, να το πράξουν.
Θεωρητικά έχει γίνει μεγάλη καμπάνια από τράπεζες και servicers για να ενημερωθούν οι οφειλέτες, δυστυχώς όμως -και αυτό το πρόβλημα το ανέδειξε περίτρανα η ιστορία στο Αιγάλεω- πολύ συχνά η ενημέρωση δεν φθάνει εκεί που πρέπει, ειδικά όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες και υπάρχουν προβλήματα ανεργίας ή σοβαρά ιατρικά θέματα.
Με τον προβληματισμό αυτόν να κυριαρχεί στην αγορά, ξεκινά εκ νέου ο μηχανισμός ενημέρωσης με κάθε μέσο ή τρόπο, ώστε όσοι ανήκουν δυνητικά στους 15.000 εξαιρετικά ευάλωτους να μπορέσουν να λάβουν το πιστοποιητικό ευαλωτότητας.
Άλλωστε, ακόμη και αν η σύσταση του Φορέα ακόμη συζητείται (με ενεργό το ενδιαφέρον των επενδυτών) και προγραμματίζεται για το 2024, υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, που λειτουργεί ήδη, με το αντίστοιχο σκεπτικό.