THEPOWERGAME
Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο κατ’ οίκον περιορισμός και η εξαφάνιση προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού κόσμου της Κίνας από τον δημόσιο βίο έχουν θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα σε μια περίοδο που γενικά η επενδυτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα χαμηλή για την πορεία της οικονομίας. Μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό από την Wall Street Journal πως έχει δοθεί εδώ και δυο μήνες εντολή για την απαγόρευση εξόδου από την Κίνα σε υψηλό στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Kroll, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Πρόκειται για τον Μάικλ Καν, ο οποίος εξειδικεύεται στην αναδιάρθρωση εταιρειών και ταξίδεψε στην Κίνα τον Ιούλιο. Λίγο μετά ενημέρωσε τα γραφεία της Kroll στο Χονγκ Κονγκ πως δεν μπορεί να αναχωρήσει από τη χώρα. Οι αρμόδιες αρχές της Κίνας έχουν υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι και σε άλλες συμβουλευτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Mintz Group και ανέκριναν προσωπικό της Bain & Co.
Μέσα στην εβδομάδα έγινε, επίσης, γνωστό πως απαγορεύτηκε επίσης η έξοδος από τη χώρα στον Τσαρλς Ουάνγκ Ζόνγκ, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής για την Κίνα στη Nomura International. Τα μέτρα αυτά εις βάρος του Ουάνγκ ακολουθούν την πολύμηνη εξαφάνιση του Μπάο Φαν, ιδρυτή της China Renaissance, και του Κονγκ Λιν, ενός ακόμη υψηλόβαθμου στελέχους της ισχυρής επενδυτικής εταιρείας. Ο Μπάο δεν έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, με την China Renaissance να ανακοινώνει τότε πως «συνεργάζεται σε έρευνα», όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Financial Times, Reuters και Wall Street Journal. Οι περιπτώσεις και των τριών αντρών φαίνεται να συνδέονται σε μια υπόθεση που χρονολογείται στο 2017.
Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν επίσης προ ημερών πως ο ιδρυτής και επικεφαλής του προβληματικού ομίλου ακινήτων China Evergrande Group βρίσκεται πιθανότητα σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς να έχουν διευκρινιστούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Τα οικονομικά προβλήματα της Evergrande έχουν κλονίσει τον κλάδο ακινήτων της Κίνας, ενώ τα σχέδια αναδιάρθρωσης κωλυσιεργούν και έτσι ελλοχεύουν κίνδυνοι μιας άμεσης ρευστοποίησης. Εκτός από τον Χούι Καν Γιαν, σε κάποιο καθεστώς κράτησης από τις αρχές φαίνεται να βρίσκεται επίσης το προσωπικό της μονάδας διαχείρισης πλούτου του ομίλου, εκ των οποίων και ο γιός του ιδρυτή του ομίλου, Πήτερ Χούι.
Ομοιότητες με την «Οδύσσεια» του Τζακ Μα
Οι περιπτώσεις αυτές, αν και διαφέρουν μεταξύ τους, παραπέμπουν στην πολύμηνη απουσία του Τζακ Μα, ιδρυτού της Alibaba και της Ante Group, μετά από κριτική που άσκησε στη λειτουργία των κρατικών τραπεζών στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2020. Σήμερα πληροφορίες θέλουν τον Τζακ Μα να διαμένει στο Τόκιο και γενικά να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ σε σχέση με τον παρελθόν όταν διηύθυνε δυναμικά την αυτοκρατορία του.
Πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 70% των μελών του τηρεί στάση αναμονής ως προς το σχεδιασμό νέων επενδύσεων παρά το ότι το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid. «Επικρατεί μια νευρικότητα όχι μόνον σε μεμονωμένους τομείς αλλά σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο Τζούλιαν ΜακΚόρμακ, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, τον περασμένο Μάιο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η εξαφάνιση του Μπάο – ο οποίος υπήρξε στέλεχος των Morgan Stanley και Credit Suisse πριν ιδρύσει την China Renaissance – έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη στον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας. Ο Μπάο είχε επικεντρωθεί στα «ανερχόμενα αστέρια» της τεχνολογίας στην Κίνα. Η China Renaissance ιδρύθηκε το 2005 και έχει στηρίξει δυναμικά τον τεχνολογικό κλάδο στην Κίνα, φέρνοντας εις πέρας συγχωνεύσεις και εξαγορές, και τη δημόσια εγγραφή εταιρειών.
Αλλά τελευταία ο κλάδος έχει τεθεί στο στόχαστρο των αρχών της Κίνας, οι οποίες επιδιώκουν να του θέσουν κάποια όρια αλλά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των εγχώριων τεχνολογικών κολοσσών όσο εντείνεται η οικονομική και γεωπολιτική αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πεκίνο είναι ιδιαίτερα τεταμένες, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε από το καλοκαίρι όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Κίνα να επανεξετάσουν το ταξίδι τους λόγω της «αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων, ιδιαίτερα σε σχέση με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ή του κινδύνου άδικων προφυλακίσεων».
Ο Ουάνγκ προσελήφθη στη Nomura το 2018 αφού είχε εργαστεί στην κρατική τράπεζα ICBC International από το 2011 έως το 2016. Πηγές των Financial Times ισχυρίζονται πως οι κινεζικές αρχές εστιάζουν στη θητεία του στην ICBC όσο ο Κονγκ Λιν, το προαναφερόμενο στέλεχος της China Renaissance, εργάζονταν επίσης στην κρατική τράπεζα. Ο Κονγκ αποχώρησε από την ICBC το 2017 για να εργαστεί στην China Renaissance αφού διετέλεσε καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική συνεργασία των δυο. Η ICBC International παρείχε γραμμή πίστωσης 200 εκατ. δολαρίων στην China Renaissance.