THEPOWERGAME
Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στον Κόμβο Κ16 για την ολοκλήρωση του ατελούς επί σειρά ετών αποχετευτικού δικτύου των «χαμηλών» περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συνδεθούν με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (ΚΑΑ) και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ). Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο θα συνδέσει το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή του Δενδροποτάμου με την ΕΕΛΘ.
Οι συγκεκριμένες εργασίες αφορούν στη διέλευση ενός δίδυμου (διπλού) αγωγού από την περιοχή του Κόμβου Κ16, ο οποίος θα οδηγεί τα αστικά λύματα των «χαμηλών», δυτικών περιοχών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Σίνδου. Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του δίδυμου αγωγού θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα για πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στο υπάρχον σύστημα αγωγών και αντλιοστασίων που δεν μπορούσε να συνδεθεί με τον ΚΑΑ, αποχετεύοντας λύματα στον Δενδροπόταμο και επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά την περιοχή.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 2,9 εκατ. χρηματοδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε. και τα 3,1 εκατ. από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από την κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού (πιεστικού) αγωγού μήκους 1.700 μ. και διαμέτρου 1 μ. στον Κ16, έχει ήδη ξεκινήσει σειρά συνοδών αποχετευτικών έργων όπως η αναβάθμιση δύο αντλιοστασίων της ΕΥΑΘ, με τη βοήθεια των οποίων θα μεταφέρονται τα λύματα στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό στην περιοχή της οδού Πόντου.
«Με το έργο του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού και τα συνοδά έργα στον Κόμβο Κ16, που υλοποιούμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πετυχαίνουμε μετά από 30 και πλέον χρόνια το… αυτονόητο: να καταλήγει το σύνολο των λυμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. «Πρόκειται για ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα έργο που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού μας δικτύου αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος, μιας διαχρονικής διεκδίκησης των ανώτατων στελεχών της ΕΥΑΘ, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεών της, για τη συνολική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Με το έργο αυτό αποκαθίσταται η αποχετευτική εξυπηρέτηση στην περιοχή του Δενδροποτάμου, αποτρέπονται περιστατικά ρύπανσης και προστατεύεται ο Θερμαϊκός κόλπος», συμπλήρωσε.
Το δίκτυο αποχέτευσης στις λεγόμενες «χαμηλές» περιοχές του δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης (αυτές δηλαδή που βρίσκονται πέριξ του λιμανιού) κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την τότε ΕΥΔΕ Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Περιοχής Θεσσαλονίκης (σήμερα, ΕΥΔΕ Μακεδονίας). Η ΕΥΑΘ παρέλαβε και συνέδεσε το δίκτυο αυτό στο αποχετευτικό της σύστημα ακαθάρτων, μέχρι όμως την περιοχή του Δενδροποτάμου, καθώς δεν είχε κατασκευαστεί ο δεύτερος κλάδος του ΚΑΑ που θα οδηγούσε τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, ένα έργο αποκλειστικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.