THEPOWERGAME
Την εμπειρία από τη δεκαετή λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου της Beer Sheva στο Ισραήλ και το πώς αυτή μπορεί να μεταφερθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη «ThessINTEC» μετέφερε ο Uzy Zwebner, ιδρυτής και CEO του BaseCamp και συνιδρυτής του Τεχνολογικού Πάρκου της Beer Sheva.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», το πάρκο της Beer Sheva αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα και ένα καινοτόμο επίτευγμα, το οποίο έχει προσελκύσει, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, που έχουν επενδύσει ήδη πάνω από 280 εκατ.δολ., ενώ αναμένονται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1 δισ.δολ.
«Σε δέκα χρόνια έχουμε καταφέρει να φιλοξενούμε στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beer Sheva δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Πάνω 4.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο Τεχνολογικό Πάρκο, το 85% των οποίων προέρχεται από την πόλη της Beer Sheva, γεγονός που αύξησε σε 41.000 δολάρια τον μέσο μισθό στην πόλη» σημείωσε ο Uzy Zwebner.
Εξήγησε δε ότι στην πόλη της Beer Sheva, η οποία πριν από τη δημιουργία του Πάρκου ήταν έρημος, βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένα εκατοντάδες εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ έχει δημιουργηθεί και το Cyber Campus, το πρώτο κρατικό campus Άμυνας στη χώρα.
«Σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beer Sheva μπορείς να συναντήσεις νέους επιστήμονες, ερευνητές, startuppers, ακόμα και φοιτητές που συγκεντρώνονται και δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Πριν από μερικά χρόνια σε αυτό το σημείο υπήρχε μόνο η έρημος και σήμερα μπορεί κανείς να δει έναν φυσικό χώρο που εξάγει καινοτομία σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πώς θα γίνει η Θεσσαλονίκη Beer Sheva
«Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από το Τεχνολογικό Πάρκο της Beer Sheva στο υπό εξέλιξη ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο ίδιος στο Συνέδριο, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε δε το project του «ThessINTEC» «συναρπαστικό».
Ο συνιδρυτής του Πάρκου εξήγησε ότι είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση στο όλο θέμα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για όλους τους εμπλεκόμενους: επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, τοπική κοινωνία, εθνική οικονομία.
Εξηγώντας δε τη συνταγή επιτυχίας που ακολούθησε το Ισραήλ, σημείωσε: «Το πρώτο άκρο του οικοσυστήματος είναι ο ακαδημαϊκός χώρος. Το δεύτερο είναι τα κίνητρα για να προσελκύσουμε τις μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις, όπως τα κίνητρα για προσλήψεις. Το τρίτο είναι το ταλέντο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τα ελληνικά ταλέντα, γιατί έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τη χρειαζόμαστε» σημείωσε ο Uzy Zwebner από το βήμα του Συνεδρίου.
Itai Green (Innovate Israel): Η καινοτομία θα αποτελέσει προτεραιότητα το 2023
Οι περισσότεροι από τους πιο έξυπνους εργάζονται για άλλους. Συνεργαστείτε λοιπόν μαζί τους, ήταν η συμβουλή του Itai Green, ιδρυτή και CEO της Innovate Israel, στο πλαίσιο του The Third Thessaloniki Summit.
«Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως το 3D και η ρομποτική, είναι φορείς στο πώς εξελίσσεται ο κόσμος και πρέπει να τις ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Green, «η αλαζονεία της επιτυχίας είναι να νομίζεις ότι αυτό που έκανες εχθές αρκεί για αύριο κι αυτό είναι λάθος. Αυτό που έκανες εχθές δεν επαρκεί».
Και συνέχισε: «Θα σας απαριθμήσω προκλήσεις που αντιμετωπίζετε:
»Η τεχνητή νοημοσύνη μας αλλάζει, αν δεν πειραματιστείτε κι αν δεν υιοθετήσετε τις κατάλληλες λύσεις που προσφέρει για εσάς και τις επιχειρήσεις σας, θα τεθείτε εκτός ανταγωνισμού. Η τεχνολογία θα βάλει σε κίνδυνο πολλά επαγγέλματα.
»Παράλληλα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις γενικότερες αλλαγές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ύφεση και κλιματική κρίση
»Η καινοτομία θα αποτελέσει προτεραιότητα το 2023. Οι εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συνοχή και προσέλκυση επενδύσεων, ενώ επενδύσεις 30 δισ. θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω ενισχύσεων και δανείων».
Παράλληλα τόνισε ο κ. Green, ο τουρισμός καλύπτει το 18% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία που η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλοί τομείς στη χώρα που το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει, αναφέρει και συνεχίζει «Θα μοιραστώ κάποιες πρακτικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε τη συνεργασία σας με τις startups:
Κάθε ελληνική εταιρεία πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα μέλος εξειδικευμένο με την τεχνολογία και την καινοτομία. Στο Ισραήλ μάλιστα, αυτό είναι υποχρεωτικό από τον νόμο για κάθε εταιρεία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στο προσωπικό όσον αφορά σε φύλο, γνώσεις και ηλικία. Όταν, για παράδειγμα, μόνο το 2% του προσωπικού είναι κάτω των 55 ετών, αυτό δεν συνιστά διαφορετικότητα».
Τέλος, ο κ. Green προειδοποίησε πως θα έρθουν πολλές κρίσεις στο μέλλον, ωστόσο με συνεργασία μπορούμε να κερδίσουμε το σήμερα και να είμαστε έτοιμοι για το αύριο.
Νίκος Ευθυμιάδης: Το ThessINTEC προσελκύει ήδη το έντονο ενδιαφέρον δεκάδων εταιρειών
Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επιχειρήσεις για εγκατάσταση στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς της Θεσσαλονίκης μετέφερε, με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ThessINTEC, κ. Νίκος Ευθυμιάδης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του το project μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εφαλτήριο τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
«Έχουμε τεχνολογικά πάρκα ανά την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ένα συνολικό οικοσύστημα. Δεν υπάρχει μια κοινή στέγη κάτω από την οποία μπορεί να στεγαστεί όλο το καινοτόμο δυναμικό της χώρας: πανεπιστήμια, ερευνητικοί φορείς, τεχνολογικές εταιρείες, startups» τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης από το βήμα του συνεδρίου, σχολιάζοντας ότι αυτόν ακριβώς τον ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ThessINTEC.
«Είχαμε τα πανεπιστήμια και την αγορά, αλλά δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Έλειπε ο συνδετικός κρίκος που θα τους έφερνε μαζί. Αυτό θα κάνει το ThessINTEC. Έχουμε 400 τέτοια πάρκα στην Ευρώπη και κανένα στην Ελλάδα» είπε με νόημα ο κ. Ευθυμιάδης. Γνωστοποίησε δε ότι ήδη το όλο εγχείρημα στηρίζει ο ιδιωτικός τομέας με επενδύσεις 5 εκατ.ευρώ, που έχουν γίνει ώστε να ωριμάσει το αρχικό όραμα για το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης.
Τρέχουν 30 mega-projects
Ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος σημείωσε ότι το ThessINTEC αποτελεί μια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο οποίο συμμετέχουν τα δύο Πανεπιστήμια της πόλης, το ΕΚΕΤΑ και 30 ιδιωτικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το δυναμικό τρέχει ήδη 30 mega-projects τεχνολογίας. «Απέχουμε τρεις μήνες μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά τα έργα που θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια».
«Είναι ένα όραμα, που γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια. Σήμερα το όραμα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί» πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.
Η συνεργασία με το Ισραήλ
Ειδικά σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με το Ισραήλ, σημείωσε ότι η τεχνογνωσία που μπορεί να αποκομίσει το ThessINTEC και η ίδια η πόλη είναι μεγάλη.
Θυμίζουμε ότι το ThessINTEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το τεχνολογικό πάρκο του Ισραήλ. Το σχετικό συμφωνητικό προβλέπει την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας, την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των τεχνολογικών προϊόντων.
Η συνεργασία αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη στα οικοσυστήματα καινοτομίας των δύο χωρών από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα σε φορείς των δυο χωρών όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια.
Η συμμετοχή των Ισραηλινών partners θεωρείται καταλυτική για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς από τη συμφωνία χρήσης μέρους του τεχνολογικού πάρκου αναμένεται να προκύψουν ιδιωτικά κεφάλαια έως και 15 εκατ. ευρώ.
Το ThessINTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.