THEPOWERGAME
Την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας το οποίο θα διευθετείται μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.
Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για τις ζυμώσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την κατάρτιση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει και στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και ο «φάκελος» τηλεργασία που μπήκε για τα καλά στη ζωή των εργαζομένων λόγω της πανδημίας.
Επίσης, στο τραπέζι έχει τεθεί η κατάργηση διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ των εργαζομένων, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απόφαση για απεργία.
Ελαστικό 8ωρο
Ειδικότερα, όπως είχε γράψει και το powergame.gr, το σχεδιαζόμενο πλαίσιο φαίνεται πως περιλαμβάνει συμψηφισμό ωρών εργασίας επιπλέον του 8ώρου (έως και 2 ωρών επιπλέον την ημέρα) με μείωση του 8ωρου σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ρεπό ή άδεια. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι εργοδότες μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Θα πρέπει όμως μέσα στο εξάμηνο να συμψηφίζουν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.
Κομβικό ρόλο για να υλοποιείται το παραπάνω θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει τους συμψηφισμούς μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Εκτιμάται ότι αυτή θα είναι και η πεμπτουσία των αλλαγών στο νέο πλαίσιο, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου φέρνει ακόμη εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους, καθώς περιλαμβάνει την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ τους.
Με κάρτα εργασίας στη δουλειά
Στους χώρους εργασίας θα κάνει την εμφάνιση της η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, στην οποία θα δηλώνονται τα ωράρια και οι αλλαγές από τους εργοδότες, ώστε να υπάρχει κεντρικός online έλεγχος από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Αλλαγές στο καθεστώς της τηλεργασίας
Οι διατάξεις στο εργασιακό νομοσχέδιο για την τηλεργασία, «ανοίγουν» τον δρόμο έτσι ώστε η εξ αποστάσεως απασχόληση να γίνεται πιο εύκολα, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποφεύγεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η τηλεργασία θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ ο εκάστοτε εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζόμενου που δουλεύει από το σπίτι.
Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η χρήση κάμερας, ενώ ακόμα και αν υπάρξει κάποιο σύστημα ελέγχου αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με την νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ένα μεγάλο «αγκάθι» στην εξ αποστάσεως εργασία είναι το κόστος που καλείται να σηκώσει ένας εργαζόμενος όταν δουλεύει από το σπίτι του.
Κι αυτό, γιατί θα πρέπει να έχει τα τεχνικά μέσα (υπολογιστή και ίντερνετ) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή δεν καλύψει το κόστος χρήσης αυτού και σε κάθε περίπτωση το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών, είναι ανίσχυρη η συμφωνία περί τηλεργασίας και η εργασία παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει άμεσα μετά την συμφωνία να ενημερώσει τον εργαζόμενο για τα λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζομένου, το ωράριο εργασίας του, τον τρόπο υπολογισμού και την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς, τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης και άλλα.
Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Το σχέδιο νόμου διαμορφώνει νέα δεδομένα και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κήρυξης απεργίας, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.
Παράλληλα, ενδέχεται να τροποποιηθούν τα προνόμια των συνδικαλιστών, αλλά και στο πλαίσιο του προσωπικού ασφαλείας.
Γονικές άδειες
Τέλος, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλέγμα μέτρων που εξασφαλίζει την παραμονή και την ανέλιξη των γονέων στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών. Το πλάνο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση της γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού στους έξι μήνες από τέσσερις που είναι σήμερα, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον δικαιούχοι θα είναι και οι δύο γονείς.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο είναι υπό διαμόρφωση και θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.