THEPOWERGAME
Ο χειρότερος μήνας της χρονιάς αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος για το ΧΑ, με απώλειες που προσεγγίζουν το 9%! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2022! Από το peak της αγοράς τον Ιούλιο (με κλείσιμο στις 1.351 μονάδες), η διόρθωση σε επίπεδο γενικού δείκτη πλησιάζει το 10% και μπορεί να συγκριθεί με τις απώλειες μέσα στον μήνα και με τον Dax στη Φρανκφούρτη, που είχε απώλειες σχεδόν 8%, αλλά και τον S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πτώση περίπου 12%. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Έλληνες επενδυτές δεν ζουν στο δικό τους σύμπαν και πως ισχύει και στο ΧΑ η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων για τα χρηματιστήρια. Μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο ο χειρότερος μήνας της χρονιάς ήταν ο Μάρτιος, κατά τον οποίο η πτώση που είχε σημειωθεί ήταν της τάξης του 6,6%.
Ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, σε σχόλιό του αναφέρει ότι η στάση των επενδυτών δεν έχει αλλάξει και παραμένουν σε κατάσταση αναμονής. Για να προσθέσει ότι «οι προγραμματισμένες πωλήσεις με στόχο το κλείδωμα των κερδών που συνεχίζουν να εκδηλώνονται οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων, με τον ΓΔ να κινείται κάτω από τις 1.200 μονάδες. Λαμβάνοντας επιπροσθέτως υπόψη την επαμφοτερίζουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ρητορική που υπεραμύνεται της ανάγκης διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. Με τη Γερμανία να ανακηρύσσεται ως «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, καθώς με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις συνεχώς μειούμενες εξαγωγές προς την Κίνα οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι η οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση.
Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «με δεδομένη την περιδίνηση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας κυρίως των διατήρησης των υψηλών επιτοκίων και της τιμής του πετρελαίου, που οδεύει προς τα 100 δολάρια /βαρέλι, η αποεπένδυση των διεθνών funds από το ΧΑ με το επενδυτικό profile των γρήγορων κινήσεων που τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί! Η αλλαγή φρουράς και η έλευση νέων funds με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα θα δρομολογηθεί, ως αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους επενδυτικούς οίκους (S&P στις 20/10, Fitch 1/12), με το ελληνικό χρηματιστήριο να βάζει υποψηφιότητα για επάνοδο στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024».
Aπό την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει ότι «το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, καθώς και η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου δημιούργησαν ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αφετέρου για την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει κάνει λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές και η επίδραση ενός υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου ήταν εμφανής ως διάθεση στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, από τη στιγμή που το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων έως το τέλος του έτους φαίνεται πλέον να αποκτά πιθανότητες.
Παράλληλα, στη δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου σημαντικών βιομηχανικών ομίλων γίνεται αισθητή η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, με την προοπτική να παραμένει αυξητική τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Με αυτά ως δεδομένα, η αγορά πορεύτηκε έως τα επίπεδα της “τεχνικής φθήνιας”, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η αγορά θα κινηθεί πιο επιλεκτικά, με γνώμονα την ανθεκτικότητα των εταιρειών στα ακριβότερα επιτόκια, καθώς οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων φαίνεται να μετατίθεται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς».