THEPOWERGAME
Διαρκή εμπόδια συναντά ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας υπό τον Όλαφ Σολτς στην υλοποίηση των σχεδίων του για την οικονομία, προχωρώντας ναι μεν σε δημοσιονομική συμμόρφωση αλλά δρομολογώντας, παράλληλα, πακέτο 45 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του προβλήματος στέγασης στη χώρα. Το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες στις προτεραιότητες τριών κομμάτων -των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων- που συγκυβερνούν ενώ η οικονομία καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα και περίπλοκη πραγματικότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αποβλέπει σε μείωση των νέων εκδόσεων δημοσίου χρέους κατά 31 δισ. ευρώ μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2023, προσπαθώντας να επαναφέρει τη δημοσιονομική ορθότητα στη χώρα μετά την πανδημία και την περσινή ενεργειακή κρίση. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως τα υπουργεία πλην του Αμύνης θα πρέπει να επιβιώσουν με σφικτούς προϋπολογισμούς το 2024 και να χαράξουν λιτοδίαιτα σχέδια σ’ ότι αφορά την αξιοποίηση κονδυλίων.
Εντούτοις, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε μέσα στην εβδομάδα πως «πρέπει να επεκτείνουμε μαζικά στις δραστηριότητες στην κατασκευή κατοικιών». Εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου εξήγησαν στον Σολτς και την υπόλοιπη κυβέρνηση πως η πράσινη ατζέντα στη στέγαση θα πρέπει να μετριαστεί σε πιο οικονομικές λύσεις. Κατόπιν τούτου, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, οπισθοδρομεί από την επιβολή κριτηρίων για τη μόνωση των νεόδμητων κτιρίων με το επιχείρημα πως o κυβερνητικός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας στο 40% του καθιερωμένου μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση αποτελεσματικότερων συστημάτων θέρμανσης. Ο Χάμπεκ σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε ανάλογη χαλάρωση των κριτηρίων για την αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων.
Τόνισε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει 18 δισ. δολάρια στον κλάδο των ακινήτων έως το 2027 προκειμένου να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς στέγασης. Τα υπόλοιπα 27 δισ. ευρώ του πακέτου των 45 δισ. θα προέλθουν από κονδύλια των τοπικών κυβερνήσεων. Δεδομένου, όμως, ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε κρίση και τα υπουργεία δεν μπορούν να παρέχουν αδρά κονδύλια, οι αυστηρές προδιαγραφές για τη μόνωση των κτιρίων θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο.
Καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 ενώ τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αυξηθεί δραματικά από τον περσινό Μάρτιο και η ακρίβεια έχει ανεβάσει το κόστος των οικοδομικών υλικών, ο κατασκευαστικός κλάδος δέχεται συσσωρευμένες πιέσεις. Αρχικός στόχος του Βερολίνου ήταν η κατασκευή 400.000 διαμερισμάτων ανά έτος. Αλλά το Βερολίνο αδυνατεί να υλοποιήσει τον στόχο αυτό μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του α΄ εξάμηνου του 2023, οι πολεοδομικές αρχές στη Γερμανία ενέκριναν 135.000 οικοδομικές άδειες, δηλαδή λιγότερες κατά 50.600 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η Vonovia, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη Γερμανία, αποφάσισε πρόσφατα να παγώσει σχέδια για την ανέγερση 60.000 κατοικιών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο IFO, μια στις πέντε κατασκευαστικές ματαίωσαν σχέδια τον Αύγουστο.
Οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία παρουσίασαν μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους τη μεγαλύτερη πτώση από το 2000, όταν ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Η υπουργός Δόμησης και Στέγασης, Κλάρα Γκέιβιτς, δήλωσε μετά τη χαλάρωση των κριτηρίων για τη μόνωση των κτιρίων πως «η νέα προσέγγιση θα αλλάξει πολλά». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα παρέχει, μεταξύ άλλων, στήριξη στη μετατροπή γραφείων και καταστημάτων σε διαμερίσματα, αλλά και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων αντί της ανέγερσης νέων.