THEPOWERGAME
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το πρώτο Αθηναϊκό Food Hall (αγορά τροφίμων), το οποίο σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τη σταδιακή ανάπλαση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου, όπου θα φιλοξενηθεί. Το έργο βρίσκεται στη φάση των στατικών ενισχύσεων του διατηρητέου κτιρίου και βασικός στόχος της Legendary Food, η οποία έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την επένδυση, όπως υποστήριξε στο powergame.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, είναι να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, τον Σεπτέμβριο του 2024.
Το ύψος της επένδυσης της Legendary Food για το Food Hall θα φτάσει μεταξύ των 10 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν και από τους μισθωτές που θα φιλοξενηθούν στον χώρο, στον οποίο θα υπάρξει ένας συνδυασμός χρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Στοά θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και γαστρονομίας με επίκεντρο τους Έλληνες παραγωγούς και την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από περίπου 20 με 25 καταστήματα, τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν την αγορά τροφίμων και την εστίαση, αλλά ένα σημαντικό μέρος τους θα επικεντρώνεται στον πολιτισμό, ενώ θα δημιουργηθούν και εμπορικά καταστήματα. Όπως υποστήριξε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος: «Το ενδιαφέρον για μισθώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο και ήδη γίνονται συζητήσεις με σημαντικούς επιχειρηματίες της εστίασης. Το βασικότερο, ωστόσο, είναι για τη Legendary Food να υπάρχει κοινός παρονομαστής με τους υποψήφιους μισθωτές και αυτός είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με όραμα και διαχρονική αξία».
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και επίσημα το όνομα που θα φέρει η αγορά, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα δώσουν το «παρών» στον χώρο. Στην επένδυση, μάλιστα, συμμετέχουν ακόμη ο Πίτερ Οικονομίδης, που είναι ο πρόεδρος της εταιρείας, ο Ευάγγελος Κοντζιάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου ως βασικός μέτοχος. Το σημείο που υλοποιείται το «The Arsakeio Project» δεν επιλέχθηκε τυχαία από την εταιρεία, καθώς η Στοά Αρσακείου αποτελεί ένα τοπόσημο για το κέντρο της Αθήνας.
Όπως προσθέτει ο ίδιος: «Το εν λόγω έργο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια. Την ώρα που στη γύρω περιοχή γίνεται ένα σημαντικό μπαράζ επενδύσεων, καθώς τα υπάρχοντα κτίρια ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε γραφεία, ξενοδοχεία ή αποκτούν οικιστική χρήση. Εμείς, ωστόσο, κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, το οποίο δρα συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες επενδύσεις της περιοχής και δημιουργεί ευκαιρία για συνέργειες».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία καθυστέρηση στην πορεία της επένδυσης. Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στον παρελθόν οφείλονταν στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και λόγω του όγκου του κτιρίου. «Υπήρχε ανάγκη να κατανοήσουμε το περιεχόμενο του ιστορικού κτιρίου, ώστε να το αποκαταστήσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε με σεβασμό», προσθέτει.
Σχετικά με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των στοών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας έχει εγκαταλειφθεί και υπολειτουργεί, ο ίδιος σχολίασε το εξής: «Εμείς είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει αποκλειστικά στη εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες στοές, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν συντονίζονται για να επενδύσουν και να βελτιώσουν τους χώρους. Οι στοές, ωστόσο, είναι όμορφες και δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους πολλαπλές εμπειρίες, και θα έπρεπε να αξιοποιούνται».
Η Legendary Food έπειτα από διεθνή διαγωνισμό το 2019 μίσθωσε τους χώρους του Αρσακείου Μεγάρου από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για 35 χρόνια. Ειδικότερα, έχει ενοικιάσει τα 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι όλο το κτίριο, κατέχοντας όλους τους ισόγειους χώρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη Στοά Βιβλίου, τη Στοά Ορφέως και το εσωτερικό Αίθριο του Αρσακείου.
Το Αρσάκειο Μέγαρο στεγάζει επίσης από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο συνεχίζει να κατέχει τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου, ενώ τρίτος μισθωτής είναι το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Στο συγκρότημα λειτουργούν οι αίθουσες Λόγου και Τέχνης που διαχειρίζεται η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.
Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846. Τότε κτίστηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Το κτίριο βασίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή. Το μέγαρο στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από εκεί περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.