THEPOWERGAME
Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει φύγει από τον θύλακα του Καυκάσου μετά την αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, βρίσκοντας καταφύγιο στην Αρμενία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι αρχές του Γερεβάν, 42.500 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Αρμενία.
Περί τις 5.000 βρίσκονται καθοδόν, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι αγνοούμενοι μετά την πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων που δέχτηκε την επιδρομή κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω της εξόδου του αρμενικού πληθυσμού από τον θύλακα. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη.
Το Αζερμπαϊτζάν είχε ανοίξει την προηγούμενη ημέρα την μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά την παράδοση των αυτονομιστικών δυνάμεων και την συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός που έθεσε υπό τον έλεγχο του Μπακού τον θύλακα των 120.000 κατοίκων, Αρμένιων στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Πρώτος σταθμός αυτού του οδικού άξονα, η συνοριακή πόλη Γκόρις. Η παρουσία εκατοντάδων αυτοκινήτων έχει προκαλέσει χάος στους δρόμους της πόλης, υπό το βλέμμα της αστυνομίας που αδυνατεί να δώσει κατευθύνσεις, παρά τις εντολές που εκφωνούνται από τα μεγάφωνα, την ώρα που ελικόπτερα πετούν χαμηλά.
Ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Πολλοί από τους πεινασμένους πρόσφυγες περνούν τις νύχτες στα αυτοκίνητά τους και οι περισσότεροι ομολογούν ότι δεν έχουν πού να κοιμηθούν ούτε πού να πάνε στην Αρμενία.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έχει δηλώσει ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να υποδεχτεί 40.000 πρόσφυγες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αρμενίας των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει μπορέσει να εξασφαλίσει στέγη παρά για 2.850 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πράγμα που αποτελεί τον προάγγελο της επερχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Αρμενία δεν έχει τα μέσα για να διαχειριστεί την κρίση των προσφύγων και δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μπόρις Ναβασαρντιάν, ο οποίος πιστεύει ότι η κρίση θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πολιτική σκηνή της Αρμενίας με υπόβαθρο τη γενικευμένη δυσαρέσκεια.
Το Γερεβάν συγκλονίστηκε τις τελευταίες ημέρες από σειρά διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού που κατηγορείται για «παθητικότητα» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
Κάτοικοι στην Αρμενία υποδέχονται τους πρόσφυγες του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Νικόλ Πασινιάν έχει να λάβει υπόψιν του και τον παράγοντα «Ρωσία», που διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί τον Καύκασο την «πίσω αυλή» της, παρά τη μείωση της επιρροής της Μόσχας από την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε εμμέσως την Μόσχα για έλλειψη υποστήριξης, χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικές» τις σημερινές συμμαχίες της χώρας του, κυρίως με τη Ρωσία.
Όμως, στην Αρμενία, η κοινωνία των πολιτών οργανώνεται χωρίς να περιμένει το αρμενικό κράτος. Η συνοριακή πόλη Γκόρις δεν ζει την πρώτη έξοδο: έχει ήδη υποδεχτεί πρόσφυγες κατά την διάρκεια των προηγούμενων πολέμων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στις δύο σοβιετικές δημοκρατίες, τη χριστιανική Αρμενία και το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.
Μπροστά στο σπίτι της η Λιάνα Σαχακιάν έχει τοποθετήσει ένα τραπέζι με γλυκά. «Το σημαντικό δεν είναι μόνο το φαγητό: είναι η υποδοχή, η ζεστή ατμόσφαιρα. Όταν είδα να φτάνουν τόσοι άνθρωποι, αποφάσισα να κάνω κάτι» ανέφερε.
Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, υποσχέθηκε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στον θύλακα, που δόθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο Αζερμπαϊτζάν, «είναι εγγυημένα».