THEPOWERGAME
Η Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση της ουδέτερης Ελβετίας να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να πωλήσει πίσω μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard II, ώστε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν από τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Γερμανία είχε ζητήσει από την Ελβετία τον Φεβρουάριο να πουλήσει πίσω μερικά από τα 96 άρματα μάχης Leopard II που έχει αποθηκευμένα στον κατασκευαστή Rheinmetall AG RHMG.DE.
Για να συμμορφωθεί με τους νόμους περί ουδετερότητας της Ελβετίας, το Βερολίνο έχει διαβεβαιώσει τη Βέρνη ότι τα όπλα δεν θα πάνε στο Κίεβο, αλλά θα παραμείνουν στη Γερμανία ή σε κάποιον σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είμαστε πονλύ χαρούμενοι και ευγνώμονες γι’ αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Michel Fluegger, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελβετία, στην ελβετική τηλεόραση. «Χρειαζόμαστε αυτά τα τανκς, να καλύψουν τα κενά με εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Η ελβετική κοινή γνώμη έχει διχαστεί βαθιά στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία και το μπλοκάρισμα των επανεξαγωγών από τη χώρα έχει εξοργίσει ορισμένες χώρες.
Αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία για να επιτραπεί η μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής που είχαν προηγουμένως αγοράσει, ώστε αυτά να πάνε στην Ουκρανία, έχουν μπλοκαριστεί από τη Βέρνη, η οποία επικαλείται την ελβετική ουδετερότητα, που εμποδίζει την άμεση ή έμμεση αποστολή όπλων στους μαχητές σε έναν πόλεμο.
Η αγορά ελβετικών όπλων θα μπορούσε να γίνει δύσκολη εκτός εάν η Βέρνη προσαρμόσει τη νομοθεσία της για τα πολεμικά υλικά, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης Fluegger: «Έχουμε αγοράσει πολλά όπλα, συστήματα ή εξαρτήματα ή πυρομαχικά από την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, και τώρα θα θέλαμε να δώσουμε μερικά από αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία».
Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει τώρα να υποστηρίξει επίσημα την εξαγωγή των Leopard II στη Γερμανία, αλλά αυτό αναμένεται να είναι τυπικό, αφού η υπουργός Άμυνας, Viola Amherd, είπε ότι η προμήθεια των αρμάτων μάχης στη Γερμανία ήταν σύμφωνη με τον ελβετικό νόμο ουδετερότητας και ήταν επίσης προς το συμφέρον της χώρας.
«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια στην Ευρώπη και επομένως άμεσα στην ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Άμυνας, Viola Amherd, στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.