THEPOWERGAME
Η νέα, πιο σκληρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα διαμορφώνεται από τις γαλλικές ανησυχίες ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει να αποτελούν κρίσιμη απειλή για τις βασικές βιομηχανίες.
Η κυβέρνηση στο Παρίσι έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οδήγηση της αλλαγής πολιτικής, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη σκέψη της, υπολογίζοντας ότι η αδράνεια τώρα θα έθετε την οικονομία του μπλοκ σε τροχιά μακροπρόθεσμης ζημιάς, αναφέρει το Bloomberg.
Ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο υπενθύμισαν την πανωλεθρία της ηλιακής βιομηχανίας πριν από μια δεκαετία, όταν οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα εκμηδένισαν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσε ενδεχομένως να πληγεί με τον ίδιο τρόπο και έτσι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα: Είτε επιβεβαιώνει την ισχύ της είτε υποτάσσεται στην Κίνα.
Η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια μετωπική μάχη όπως αυτή του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον να δημιουργηθεί ένα ισότιμο πεδίο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει οι εταίροι του στην ΕΕ να βλέπουν την Ευρώπη ως μια ισορροπητική δύναμη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου. Αυτό θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν ειδικές σχέσεις με άλλους δυνητικούς συμμάχους, όπως η Ινδία.