THEPOWERGAME
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ (Xavier Niel) επενδύει 200 εκατομμύρια ευρώ (212 εκατομμύρια δολάρια) στην τεχνητή νοημοσύνη, μοιρασμένα μεταξύ ενός μελλοντικού ερευνητικού εργαστηρίου που θα βρίσκεται στο Παρίσι, των δυνατοτήτων υπερυπολογιστών cloud που τροφοδοτούνται από το υλικό Nvidia Corp. και της χρηματοδότησης για startups.
Η προσπάθεια στοχεύει να παρασύρει κορυφαίους Γάλλους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης -που έφυγαν για να εργαστούν σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας- πίσω στην πατρίδα τους, όπου μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστούν τους τύπους OpenAI, είπε ο Niel σε συνέντευξή του.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κούρσα για την κυριαρχία της AI έχει εντείνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για οικονομική ανάπτυξη και επιρροή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σπεύσει να παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες τους δεν θα παραγκωνιστούν στη διαδικασία.
«Δεν θέλουμε το cloud και η τεχνητή νοημοσύνη μας να βασίζονται σε αλγόριθμους ή μηχανές που εντοπίζονται σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Niel. Ο κίνδυνος είναι να κυριαρχήσει η αμερικανική ή κινεζική τεχνολογία «επειδή έχουν τα μέσα», είπε.
Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για αναστάτωση από την Ευρώπη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Όταν γίνεσαι πλούσιος και μεγάλος, είσαι αργός, και γι’ αυτό οι νεοφυείς επιχειρήσεις πάντα σκοτώνουν τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε.
«Όταν πηγαίνετε σε οποιοδήποτε εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πάντα ερευνητές από γαλλικές σχολές», όπως τα κορυφαία πανεπιστήμια Polytechnique και ENS, δήλωσε ο Niel. «Η πρόκλησή μας είναι πώς θα τους κάνουμε να μείνουν εδώ ή να επιστρέψουν αν βρίσκονται στο εξωτερικό».
Να σημειώσουμε ότι ο Ξαβιέ Νιέλ τον περασμένο Ιούνιο είχε βάλει 300 εκατ. ευρώ, μαζί με δύο ακόμη επιχειρηματίες, για να «σώσει» τα σούπερ μάρκετ της Casino.
Ποιος είναι ο Ξαβιέ Νιέλ
Ο Ξαβιέ Νιέλ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1967 και είναι Γάλλος επιχειρηματίας. Ασχολείται με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας και είναι ο ιδρυτής και ο πλειοψηφικός μέτοχος του γαλλικού παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου και του παρόχου κινητής τηλεφωνίας Iliad, που διαπραγματεύεται υπό την επωνυμία Free (ο δεύτερος μεγαλύτερος ISP της Γαλλίας και ο τρίτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας).
Είναι επίσης συνιδιοκτήτης της εφημερίδας Le Monde, συνιδιοκτήτης των δικαιωμάτων του τραγουδιού «My Way» και ιδιοκτήτης των Monaco Telecom, Salt Mobile SA και Eir. Είναι πρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής για την Iliad, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των KKR και Unibail-Rodamco-Westfield. Από τον Αύγουστο του 2021 η καθαρή περιουσία του εκτιμάται σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 1995 επένδυσε στον πρώτο πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου στη Γαλλία, τον World-NET, που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο από τους Sébastien Socchard, Philippe Langlois και Pierre Séguret. Αυτή η εταιρεία πουλήθηκε για 30 εκατομμύρια ευρώ, τον χρόνο πριν σκάσει η φούσκα του Διαδικτύου.
Μετά την εξαγορά μιας εταιρείας που μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Iliad SA, ο Nιέλ ξεκίνησε το 1996 την 1η υπηρεσία αντίστροφου καταλόγου στο Minitel. Αυτή η υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για 1 εκατομμύριο ευρώ εσόδων ετησίως για την Iliad μέχρι το τέλος του minitel στη Γαλλία το 2012. Ο Niel παραμένει ο πλειοψηφικός μέτοχος της Iliad, κατέχοντας το 71% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το 1999 δημιούργησε τη Free, μια γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου. Το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι η πρόσβαση σε μόντεμ ήταν πραγματικά δωρεάν, γεγονός που προκάλεσε σάλο μεταξύ άλλων (μη δωρεάν) Γάλλων παρόχων Διαδικτύου, καθώς και κάποια ερωτήματα σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της Free. Το 2002 η Free κυκλοφόρησε ένα πακέτο ευρυζωνικής σύνδεσης σε χαμηλή τιμή (29,99 € τον μήνα), το οποίο έγινε το σημείο αναφοράς στην αγορά. Ταυτόχρονα, η Free ανέπτυξε και κυκλοφόρησε το Freebox: το πρώτο κουτί πολλαπλών υπηρεσιών triple-play στη Γαλλία. Η δωρεάν υπηρεσία μόντεμ είχε φέρει στην εταιρεία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο δυνητικών πελατών, πολλοί από τους οποίους στράφηκαν στην ευρυζωνική σύνδεση για λόγους άνεσης. Το 1999 ίδρυσε την Online, μια γαλλική εταιρεία φιλοξενίας.
Το 2012 δημιούργησε το Free Mobile, το οποίο προσέφερε απεριόριστες φωνητικές κλήσεις, κείμενο και δεδομένα στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς στη Γαλλία (19,99 € τον μήνα).
Ο επιχειρηματίας λάνσαρε το εμπορικό σήμα Iliad Italia στην Ιταλία το 2017, το οποίο τον Απρίλιο του 2021 κατέκτησε το 9% της αγοράς ή 7 εκατομμύρια συνδρομητές, με προσφορές για κινητά για λιγότερα από 10 ευρώ. Η έναρξη της σταθερής συνδεσιμότητας έχει επίσης προγραμματιστεί για το 2021.
Το 2018 η τιμή της μετοχής της Iliad SA κατέρρευσε, από 212 ευρώ τον Ιανουάριο 2018 σε 95 ευρώ τον Νοέμβριο του 2018. Μετά την αναδιάρθρωση των περιουσιακών της στοιχείων, που οδήγησε στη δημιουργία της HoldCo, ο Ξαβιέ Νιέλ έκανε σημαντικούς ελιγμούς για να ανακατακτήσει τις αγορές και να ενισχύσει τη θέση του.
Τον Νοέμβριο του 2019 αγόρασε πίσω στα 120 ευρώ περισσότερες από 11,7 εκατομμύρια μετοχές της Iliad (δηλαδή το 20% των μετοχών της εταιρείας) μέσω δημόσιας πράξης επαναγοράς μετοχών, ανεβάζοντας αυτόματα την τιμή σε αυτό το επίπεδο. Χάρη σε αυτήν την πράξη, που χρηματοδοτήθηκε από δάνειο εγγυημένο για μετοχές της Iliad που κατείχε στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του Holdco, αύξησε τον έλεγχό του από περίπου 52% σε 72%.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, μέσω της Iliad, ξεκίνησε μια δημόσια προσφορά για τον πολωνικό πάροχο Play, ηγέτη της πολωνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας με 15 εκατομμύρια συνδρομητές, αφού αγόρασε το 96% των μετοχών στην αγορά για 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τηλεπικοινωνίες με την NJJ Holding
Το 2014 η Cable & Wireless Communications (CWC) πούλησε το 55% της οικονομικής συμμετοχής της στη Monaco Telecom στη NJJ Capital, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από τον Xavier Niel για 445 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2014, μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου της NJJ Capital, εξαγόρασε έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα) την Orange Switzerland (που ανήκει στην Apax Partners από το 2012), η οποία μετονομάστηκε σε Salt Mobile SA τον Απρίλιο του 2015. Τον Μάιο του 2019 η Salt Η SA πούλησε το 90% των πύργων της για 800 εκατομμύρια δολάρια στην Cellnex.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 αγόρασε το 100% της κυπριακής εταιρείας MTN Cyprus μέσω της Monaco Telecom για 260 εκατομμύρια ευρώ -ο αερομεταφορέας μετονομάστηκε σε Epic τον Ιούνιο του 2019.
Τον Απρίλιο του 2018 μέσω της NJJ επένδυσε προσωπικά 330 εκατ. ευρώ για το 32,9% του κεφαλαίου της Eir. Η Iliad, από την πλευρά της, πήρε μερίδιο 31,6% στο κεφάλαιο της Eir με δικαίωμα αγοράς, για να εξαγοράσει το 80% του μεριδίου της NJJ το 2024.
Τον Απρίλιο του 2018 μέσω NJJ απέκτησε μερίδιο στην πρωτεύουσα της Tigo Senegal μέσω της κοινοπραξίας Teyliom, μιας εταιρείας που μετονομάστηκε σε Free Senegal τον Οκτώβριο του 2019.
Τον Μάρτιο του 2020 αγόρασε το 100% της εταιρείας Vodafone Malta μέσω της Monaco Telecom έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ, ηγέτιδας στην αγορά τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη Μάλτα, στους τομείς της κινητής τηλεφωνίας, του Διαδικτύου και των σταθερών επικοινωνιών. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Epic στις 18 Νοεμβρίου 2020.
Τον Μάρτιο του 2010 ο Xavier Niel συνίδρυσε με τον Jeremie Berrebi το Kima Ventures, ένα ταμείο αφιερωμένο στην επένδυση σε 50 έως 100 νεοφυείς επιχειρήσεις ετησίως παντού στον κόσμο. Η Kima Ventures έχει ήδη επενδύσει σε 330 εταιρείες από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2014, σε 32 χώρες. Το Business Insider περιέγραψε τον Xavier Niel και τον Jeremie Berrebi ως σχεδόν σίγουρα τους πιο ενεργούς επενδυτές «αγγέλων» στον κόσμο. Από το 2015 ο Jean de la Rochebrochard είναι ο διευθύνων συνεργάτης του ταμείου.
Το 2013 ο Νιέλ δημιούργησε ένα σχολείο με το όνομα 42, το οποίο είναι μια δωρεάν τεχνική σχολή χωρίς δασκάλους, χωρίς βιβλία, χωρίς δίδακτρα για 1.000 άτομα κάθε χρόνο. Από το 2021, 33 πανεπιστημιουπόλεις έχουν ανοίξει στον κόσμο.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Nιέλ καλωσόρισε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τα εγκαίνια του Station F, μιας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκεται στο Παρίσι, γνωστή ως η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Τον Απρίλιο του 2021 έγινε ο πρώτος μέτοχος της εταιρείας Unieuro, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και οικιακών συσκευών σε αριθμό καταστημάτων, με ένα δίκτυο 460 καταστημάτων σε όλη την Ιταλία.
Από τον Απρίλιο του 2023 ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος τηλεπικοινωνιών Xavier Niel ανήκει σε μια ομάδα επενδυτών που την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αγόρασε το 7,5% των μετοχών της Swiss.
Οι δικαστικές περιπέτειες
Τον Μάιο του 2004 ο Nιέλ κατηγορήθηκε και τέθηκε υπό κράτηση για έναν μήνα, για εικαζόμενη προμήθεια και κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που συνέβη σε πολλά καταστήματα σεξ στα οποία ήταν μέτοχος. Τον Αύγουστο του 2005 καταδικάστηκε για το προμηθευτικό μέρος του κατηγορητηρίου του, ενώ τον Οκτώβριο του 2006 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Τον Αύγουστο του 2015 το Wired τον ονόμασε ως την έβδομη προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογία στον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2017 το Vanity Fair τον ανακήρυξε τον Γάλλο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στο εξωτερικό.
Παντρεμένος με την κόρη του Αρνό
Ο σύντροφος του Niel είναι η Γαλλίδα επιχειρηματίας Delphine Arnault, η οποία είναι διευθύντρια και εκτελεστική αντιπρόεδρος στη Louis Vuitton και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Dior. Είναι η κόρη του Bernard Arnault. Έχει μία κόρη μαζί της και δύο γιους από προηγούμενη σχέση και ζει στο Παρίσι.
Από το 2013 έχει επίσης ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο Courchevel. Το 2016 απέκτησε μια έπαυλη στο Παρίσι που βρίσκεται στην Place des Vosges στο The Marais για 31,5 εκατομμύρια δολάρια.