THEPOWERGAME
Κλειστό και εγκαταλελειμμένο είναι σχεδόν το ένα τρίτο, δηλαδή το 30,9%, των καταστημάτων που βρίσκονται στον γνωστό εμπορικό δρόμο της Σταδίου. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Αιόλου, όπου κενά παραμένουν ένα στα τέσσερα (25%) εμπορικά ακίνητα. Παράλληλα, δραματική κατάσταση επικρατεί και στις στοές του κέντρου της Αθήνας, όπου σχεδόν των 50% των καταστημάτων που βρίσκονται εντός τους έχουν βάλει λουκέτο. Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα στην Ερμού, όπου τα διαθέσιμα κενά ακίνητα είναι είδος προς εξαφάνιση.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στον δημοφιλέστερο εμπορικό δρόμο του κέντρου της Αθήνας, στην Ερμού, παρατηρείται μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, το απόθεμα εμπορικών ακινήτων το οποίο παραμένει κλειστό φτάνει μόλις το 11,4% και αφορά 11 καταστήματα. Στην Ερμού, μάλιστα, από τα 148 καταστήματα που διαθέτει, το 56,8%, δηλαδή τα 84, ανήκουν στην κατηγορία ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ. Μικρό ποσοστό άδειων καταστημάτων εντοπίζονται και στην Αγίου Μάρκου, όπου μόλις το 10,7% των ακινήτων παραμένει κλειστό. Η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων (57,3%) στον εν λόγω δρόμο αφορούν επίσης εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ. Μεταξύ των εμπορικών αξόνων που συνδέουν το Σύνταγμα και την Ομόνοια, ο μόνος εμπορικός δρόμος ο οποίος δεν έχει σημαντικό απόθεμα κενών καταστημάτων είναι η Αθηνάς, με το ποσοστό τους να φτάνει το 11,9%.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις στοές του κέντρου της Αθήνας, που κατά το μακρινό παρελθόν έσφυζαν από ζωή. Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται ότι στην πλειονότητά τους ρημάζουν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Στοά Σοφοκλέους, όπου το ποσοστό των καταστημάτων που έχουν βάλει λουκέτα ανέρχεται στο 38,9%. Στη συγκεκριμένη στοά κατά 30,6% στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ που υπάρχουν είναι συνολικά πέντε, δηλαδή μόλις το 13,9%. Στη στοά Αριστείδου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς το ποσοστό των κενών ακινήτων φτάνει το 45,8%, στη στοά Λέκκα το 33,3%, ενώ πιο θετική είναι η εικόνα της στοάς Σταδίου, όπου μόνο το 9,1%, δηλαδή μόνο δύο εμπορικά ακίνητα, είναι κλειστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, από τα 2.426 ακίνητα που υπάρχουν, τα 565, δηλαδή το 23,3%, παραμένουν κλειστά, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 22,4% που ήταν το 2022. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο μέρος των κλειστών εμπορικών ακινήτων γίνονται εργασίες ανακαίνισης ή μετατροπής τους σε τουριστικά καταλύματα. Επίσης, πολλά κλειστά καταστήματα ανήκουν σε μεγάλες ιδιοκτησίες και αναμένουν τις αποφάσεις των επενδυτών για να λειτουργήσουν.
Συνολικά σήμερα, όπως υπογραμμίζει η έρευνα, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας λειτουργούν 394 εμπορικά καταστήματα με είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, δηλαδή το 16,2%. Ακολουθούν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, που ανέρχονται σε 350 και αποτελούν το 14,4% του συνόλου των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ουσιαστικά 3 στις 10 επιχειρήσεις είναι καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.
Σε αυτά τα εμπορικά και τις επιχειρήσεις εστίασης προστίθενται 99 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και 21 καταστήματα με είδη ταξιδιού και εκδρομής, κυνηγιού, αλιείας, κατασκήνωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για επιχειρήσεις που απευθύνονται στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά την Αθήνα, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σχεδόν όλο τον χρόνο.