THEPOWERGAME
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν εφάπαξ τραπεζικό φόρο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους προσέφερε το Σαββατοκύριακο μια διέξοδο σε αντάλλαγμα για να βάλουν στην άκρη μετρητά ώστε να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους.
Η κυβέρνηση προκάλεσε την πτώση της αγοράς τον περασμένο μήνα με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ενός φόρου 40% επί των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων.
Τώρα σχεδιάζει να δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα μη διανεμητέα αποθεματικά κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5πλάσιο του φόρου, ο οποίος θα έχει ανώτατο όριο το 0,26% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWAs) αντί του 0,1% του συνολικού ενεργητικού που είχε αρχικά προταθεί.
Η επιλογή αυτή θα ωφελήσει τις τράπεζες που κατέχουν υψηλότερο ποσοστό ιταλικών κρατικών ομολόγων μεταξύ των περιουσιακών τους στοιχείων σε σχέση με τα δάνεια αναφέρει το Reuters.
«Οι κορυφαίες τράπεζες θα επιλέξουν πιθανότατα να πληρώσουν τον έκτακτο φόρο αντί να διαθέσουν το ποσό στο κεφάλαιο, καθώς ο αντίκτυπος του φόρου είναι διαχειρίσιμος και η πληρωμή θα φαινόταν πιο ηθική», δήλωσε η Societe Generale.
Η Banca Akros και ο χρηματιστής Equita αναμένουν επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες θα πληρώσουν τον φόρο.
Η Akros επεσήμανε το «ήδη άφθονο» πλεονάζον κεφάλαιο των εισηγμένων δανειστών της Ιταλίας και τις επενδυτικές περιπτώσεις που βασίζονται στην υψηλή διανομή κεφαλαίου στους μετόχους. Η Equita δήλωσε επίσης ότι η καταβολή του φόρου θα επιτρέψει στους δανειστές να διατηρήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την πολιτική αμοιβών τους.
Η Equita απαρίθμησε την κρατική Monte dei Paschi di Siena και τον μη εισηγμένο συνεταιριστικό δανειστή ICCREA, καμία από τις οποίες δεν σχεδιάζει να καταβάλει μέρισμα φέτος, ως τους μεγαλύτερους ωφελημένους.
«Θα βάλουν λογικά τα κέρδη στα αποθεματικά και δεν θα υπόκεινται στον έκτακτο φόρο».
Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών σταθμίζονται με βάση τον κίνδυνο που φέρουν, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες είναι μηδενικός για τα κρατικά ομόλογα.
Η αλλαγή της φορολογικής βάσης σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού βοηθά τις τράπεζες που έχουν χαμηλότερη «πυκνότητα κινδύνου», δηλαδή το μέσο βάρος κινδύνου ανά μονάδα έκθεσης.
«Ο αντίκτυπος του νέου φορολογικού ορισμού είναι μικρότερος για τις οντότητες που χαρακτηρίζονται από ένα πιο κεφαλαιακό επιχειρηματικό μοντέλο και κατά συνέπεια με χαμηλότερη πυκνότητα RWA», δήλωσε η Equita, κατονομάζοντας την Fineco και την Banca Generali μεταξύ των εταιρειών συγκέντρωσης περιουσιακών στοιχείων και την Credem μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών.