THEPOWERGAME
Ζήτηση-ρεκόρ είχαν φέτος τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη, με τους Αμερικανούς να πρωτοστατούν στην πλειονότητα των αγορών. Σχεδόν το 30% των Αμερικανών τουριστών που αποφάσισαν φέτος να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους επέλεξαν προορισμούς στην Ευρώπη.
Έπειτα από τρία χρόνια ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων COVID-19, αυτό το καλοκαίρι ήταν το πρώτο που οι Αμερικανοί μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς κανέναν περιορισμό και το έκαναν μαζικά. Μέχρι και τον Ιούλιο 11,7 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ταξιδέψει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το Ηνωμένο Βασίλειο (3 εκατ.), τη Γαλλία (1,5 εκατ.) και τη Γερμανία (1,6 εκατ.) να αποτελούν το Top3 των προορισμών τους.
Ένα σημαντικό μερίδιο από αυτήν την πολύ σημαντική αγορά έχει πάρει φέτος και η Ελλάδα. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μόνο αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώνονται πτήσεις από τις ΗΠΑ (είτε απευθείας, είτε με ενδιάμεση στάση), οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών έως και τον Ιούλιο έχουν ξεπεράσει για πρώτη φορά τους 737.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 43,5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33,8% και διαμορφώθηκαν στα 737,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ωθώντας τις εκτιμήσεις για τα συνολικά τουριστικά έσοδα της χρονιάς ακόμα και στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί είναι από τους ανοιχτοχέρηδες τουρίστες. Ξοδεύουν κατά 24% περισσότερα χρήματα από τον μέσο όρο ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούν και περισσότερες διανυκτερεύσεις (11,2 διανυκτερεύσεις το 2022, την ώρα που ο μέσος όρος παραμονής τουριστών στην Ελλάδα είναι 7,8 διανυκτερεύσεις). Όπως αναφέρεται σε μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το 2022 ήταν η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος.
Οι Αμερικανοί γεμίζουν και τα Airbnbs
Αυτό το κύμα Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη επέλεξε για τη διαμονή του όχι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οδηγώντας σε άνθηση τον κλάδο των εναλλακτικών καταλυμάτων.
Με βάση ανάλυση της AirDNA, της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το μερίδιο των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές διαμονές σε Airbnb αυτό το καλοκαίρι ήταν 17% μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν το 2019. Ιστορικά, οι Αμερικάνοι κάλυπταν το 10% των διαμονών σε Airbnb στην Ευρώπη. Φέτος, όμως, το μερίδιο αυτό έφτασε το 13%.
Οι Αμερικανοί προτίμησαν φέτος χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Ιταλία, που αποτελούσαν το 23%, το 20% και το 18% των διαμονών στην Airbnb, αντίστοιχα. Ακολουθούν η Πορτογαλία στην τέταρτη θέση και η Ελλάδα στην πέμπτη θέση της προτίμησής τους, με μερίδιο άνω του 17%. Οι χώρες όπου οι Αμερικανοί είχαν το χαμηλότερο ποσοστό αυτό το καλοκαίρι ήταν η Σουηδία (7%), η Φινλανδία (6%) και η Γαλλία (6%).
Η ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι το καλοκαίρι, αλλά με εντονότερο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Μάλιστα, οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν επέκταση των δρομολογίων τους για φέτος, αλλά και έναρξη για τη σεζόν του 2024 νωρίτερα.
«Τους επόμενους μήνες η ζήτηση τροφοδοτείται από τις χαμηλότερες τιμές», επισημαίνει η AirDNA. Η Νορβηγία και η Πολωνία, που αύξησαν τις τιμές τους μόλις κατά 5% και 4% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι, βλέπουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη ζήτηση για καταλύματα Airbnb έως και τον Νοέμβριο.
Αν και η Ελλάδα το καλοκαίρι είχε τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, φτάνοντας τα 230 ευρώ στη μέση τιμή δωματίου, οι τιμές πέφτουν κατακόρυφα όσο προχωράμε προς τον χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι τιμές στη χαμηλή σεζόν έπεσαν στην Ελλάδα κατά 67%, έναντι της υψηλής σεζόν.