THEPOWERGAME
Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, αφού κάθε ψηφιακή δραστηριότητα, από το streaming στο Netflix μέχρι ένα απλό ποστάρισμα στο Facebook, παράγει δεδομένα, που αποθηκεύονται σε αυτά. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτά -όπως λειτουργούν σήμερα-, αφού εξελίσσονται σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, αντίστοιχο της αεροπορικής βιομηχανίας, κοντράροντας το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης που επιθυμεί διακαώς η Ευρώπη.
Ο λόγος για τα data centers, τα οποία πλέον βρίσκονται στη «δίνη του κυκλώνα», ειδικά μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, καθώς καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργούν απόβλητα χωρίς να παράγουν… απτά προϊόντα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μέχρι το 2030 η κίνηση δεδομένων μέσω Internet θα πενταπλασιαστεί, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Μόνο στην Ευρώπη η ανάγκη για νέα data centers αναμένεται να διπλασιαστεί, ενώ μέχρι το 2025 τα κέντρα δεδομένων θα χρειάζονται 50% περισσότερη ενέργεια.
Τα παραπάνω νούμερα, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία καλύπτει λιγότερο από το 1/3 των αναγκών της από Ανανεώσιμες Πηγές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο εξελίσσεται σε βόμβα στα θεμέλια της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το εργοστάσιο της Schneider Electric στην ιταλική πόλη Conselve, στην επαρχία της Πάντοβας, στην αποκαλούμενη «Κοιλάδα των Ανέμων», ένα από τα τρία αντίστοιχα που λειτουργεί η εταιρεία παγκοσμίως, δείχνει να έχει την απάντηση στον δισεπίλυτο γρίφο που καλούνται να λύσουν τα data centers. Αφενός να «σηκώσουν» την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή data και αφετέρου να κερδίσουν το «net zero» στοίχημα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας.
Το powergame.gr βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Cooling Hub της Schneider Electric στο Conselve, εκεί όπου η γαλλική πολυεθνική, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας, κατασκευάζει συστήματα ψύξης, τα οποία κάνουν εφικτή τη μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας των data centers και μάλιστα με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, μετατρέποντας τα κέντρα δεδομένων σε πιο βιώσιμες υποδομές αποθήκευσης data.
Ενεργειακά διλήμματα
Αυτό κάνει η Schneider Electric στο Cooling Hub στο Conselve (σ.σ.: τα άλλα δύο αντίστοιχα εργοστάσιά της βρίσκονται στο Zhuhai – Κίνα και στο Bangalore – Ινδία). Το εργοστάσιο στην Air Valley, στην επαρχία της Πάντοβα, μετρά ήδη 20 χρόνια ζωής, αριθμεί περισσότερα από 28.000 τετραγωνικά μέτρα και απασχολεί περισσότερους από 500 υπαλλήλους.
Το εργοστάσιο, μια πραγματική «ωδή» στη βιομηχανία 4.0, πέρα από την παραγωγή συστημάτων ψύξης για… πράσινα data centers, λειτουργεί και ως εκκολαπτήριο καινοτομίας. Στο ερευνητικό του κέντρο η εταιρεία πραγματοποιεί πιλοτικές δοκιμές σχετικά με την υγρή ψύξη, που θεωρείται πλέον η λύση του μέλλοντος για τα κέντρα δεδομένων.
Τα μυστικά αυτής της πρότασης μας αποκάλυψαν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Marc Garner, υπεύθυνος για τη δραστηριότητα Secure Power Europe, και ο Andrew Bratner, γενικός διευθυντής του Cooling Business στη Schneider Electric.
«Δεν υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι σπαταλάμε υπερβολικά πολλή από αυτή», μας εξήγησε ο Marc Garner, αντιπρόεδρος της Schneider Electric, χαρακτηρίζοντας το «Electricity 4.0» ως την ιδανική λύση.
«Η ψηφιοποίηση και o εξηλεκτρισμός αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το όραμά μας για το Electricity 4.0 θα βοηθήσει στην “πράσινη” μετάβαση των data centers, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του δικτύου. Αν πετύχουμε το net zero στοίχημα στα data centers, αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μια βιώσιμη αλλαγή στην Ευρώπη», σημείωσε σχετικά ο Marc Garner.
Μπορείς να σταματήσεις την ανάπτυξη;
«Οι πελάτες και οι συνεργάτες της Schneider Electric ζητούν λύσεις για να βελτιώσουν τον σχεδιασμό του εξοπλισμού των data centers, ώστε να γίνουν πιο βιώσιμα. Τα κέντρα δεδομένων θα είναι πάντα μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας, αλλά με την αυτοματοποίηση είναι δυνατό να αλλάξουμε αυτήν τη ροή προς πιο βιώσιμα μονοπάτια», είπε, μιλώντας στο powergame.gr, o Andrew Bratner.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Schneider Electric, έως το 2030 η κατανάλωση edge και cloud θα τετραπλασιαστεί στην Ε.Ε., ενώ η κίνηση δεδομένων στο ευρωπαϊκό Διαδίκτυο θα πενταπλασιαστεί. Η δε έλευση της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε έκρηξη της ζήτησης υπολογιστικών πόρων και άρα της δημιουργίας νέων data centers.
Μπορείς, όμως, να σταματήσεις την ανάπτυξη, όταν η οικονομική αξία που δημιουργεί μόνο το cloud αναμένεται να τριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 7 δισ. ευρώ, με σημαντικές επιπτώσεις και στην απασχόληση, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αποφέρει έσοδα 154 δισ. δολ. το 2023, με προοπτική διπλασιασμού τους έως το 2026; Προφανώς και όχι.
Περί υγρής ψύξης
«Η ανάγκη για υπολογιστική ισχύ θα διπλασιαστεί μόνο τα επόμενα πέντε χρόνια, καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το 5G και τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, το μέλλον των data centers δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο. Δεν μπορεί να διπλασιάζεται η ανάγκη για υπολογιστική ισχύ και άρα η ανάγκη για αποθήκευση και να μην ασχολούμαστε με την ενεργειακή απόδοση»,σχολίασε, μιλώντας στο powergame.gr, o Andrew Bratner.
Σύμφωνα με τη Schneider Electric, η εποχή της υγρής ψύξης των data centers έχει έρθει. Η εταιρεία προτείνει μια ολιστική προσέγγιση για να διασφαλίσει ότι τα κέντρα δεδομένων μπορούν να λειτουργούν βιώσιμα, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια και νερό.
«Νέες καινοτομίες, όπως η υγρή ψύξη, οι οποίες είναι ενεργειακά αποδοτικές, μοιραία θα έρθουν στο επίκεντρο. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται το να φτιάχνεις απλά υποδομές data centers δεν είναι αρκετό. Το μείζον θέμα θα είναι η απόδοσή τους. Το ζητούμενο πολύ σύντομα δεν θα είναι αυτό που βλέπετε σήμερα ως εγκαταστάσεις. Το ζητούμενο θα είναι τι υπάρχει πίσω από τις υποδομές. Δηλαδή η διαχείριση των συστημάτων», πρόσθεσε το στέλεχος της Schneider Electric.
Ρωτήσαμε τον ίδιο αν αυτή η μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και αν μπορούν να τις «σηκώσουν» οι εταιρείες στη σημερινή συγκυρία: «Δεν απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Απαιτεί μια άλλη στρατηγική διαχείρισης. Απαιτεί ένα συγκροτημένο πλάνο συμβουλευτικής. Στη Schneider Electric αντιμετωπίζουμε το κάθε project ξεχωριστά και με μία ολιστική λογική: τι ανάγκες έχει κάθε εταιρεία. Έχουμε εργαλεία που δίνουμε στους πελάτες μας ώστε να μπορούν να υπολογίσουν το ενεργειακό και άρα το λειτουργικό κόστος, αλλά και το ενεργειακό τους αποτύπωμα και τους καθοδηγούμε τι μπορούν να κάνουν για να τα μειώσουν», ήταν η απάντησή του.
Βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα
Ρωτήσαμε τα στελέχη της Schneider Electric πώς βλέπουν την ελληνική αγορά των data centers και τη δυναμική που αναπτύσσεται για κέντρα δεδομένων επί ελληνικού εδάφους. «Βλέπουμε μεγάλες προοπτικές στην ελληνική αγορά των data centers και μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων για την ενεργειακή τους απόδοση», απάντησαν.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Andrew Bratner, αυτή τη δυναμική μεγεθύνεται τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει και από τα έργα που «τρέχει» η εταιρεία στην Ελλάδα σε συνεργασία με μεγάλους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.
Θυμίζουμε ότι στον τομέα των data centers η εταιρεία συνεργάζεται στην Ελλάδα τόσο με τη Lamda Hellix, A Digital Realty Company, ενώ έχει βάλει την υπογραφή της και στη δημιουργία του πρώτου containerized data center στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ΑΠΕ, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) στον ποταμό Λούρο.