THEPOWERGAME
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα θα παραμείνει το Μεταναστευτικό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει τις προτεραιότητές του αμέσως μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είχε έντονο διπλωματικό, γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον με μπαράζ επαφών στο περιθώριο της 78η γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών του με χρονικό ορόσημο την 7η Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο των δύο χωρών.
«Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Να είμαστε ανελέητοι διαλύοντας τα δίκτυα των διακινητών που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους τους οποίους βάζουν σε ακατάλληλες βάρκες αλλά την ίδια ώρα πρέπει να το ισορροπήσουμε προσφέροντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης για εκείνους που μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν να μας βοηθήσουν με την οικονομική μας ανάπτυξη», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό
-Επανέναρξη συνεργασίας Λιμενικού Ελλάδας – Τουρκίας
-Απευθείας επαφές υπουργών Μετανάστευσης
-Ανάληψη δράσης επί του πεδίου
Είμαστε με αυξημένες ροές σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκηςμιλώντας για αύξηση από 8.000 σε 16.000 και ίσως άνοδο 30.000. Στο χτύπημα στη ρίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, των λαθροδιακινητών, η Τουρκία πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αγκάθι» παραμένει το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ελλάδας για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και διορισμό νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στην Κύπρο, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας
Ιδιαίτερα ανθεκτική χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στη μείωση του κόστους δανεισμού.
Tο γεγονός ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα μάς βοηθά με το κόστος δανεισμού. Αυτό είναι, ασφαλώς, σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε από τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις παγκόσμιες αγορές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος και ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το 2024, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο. Έχουμε 12 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα και μπορούμε να παράξουμε πολύ περισσότερο. Ωστόσο, ασφαλώς, βραχυπρόθεσμα προς μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να βασιστούμε και στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο,
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της FIFA και συνομίλησαν για την οπαδική βία και την αντιμετώπισή της, με τον Τζιάνι Ινφαντίνο να κάνει δώρο στον πρωθυπουργό μία μπάλα, αλλά και το πορτοφόλι των διαιτητών με μία κίτρινη και μία κόκκινη κάρτα.
Σημαντικό κομμάτι της πρωθυπουργικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εστιασμένο στις επενδύσεις, καθώς προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με γεμάτη ατζέντα
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, του Υπ. Υγείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στους κώδικες για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και του Υπ. Παιδείας, όπου θα συζητηθεί η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση μεταρρυθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Άνοιξε ο δρόμος γα την υπογραφή συμφωνίας για το μεταναστευτικό
Από την τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη άνοιξε ο δρόμος για να υπογραφεί διμερής συμφωνία στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Ε.Ε.,
«Ναι μεν υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε διμερώς» επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές για το θέμα, ενώ σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση για λύσεις στο μεταναστευτικό.