THEPOWERGAME
Ριζική λύση στην έλλειψη τσιπ που ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία σχεδιάζει η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ανακοινώνοντας επενδυτικό πρόγραμμα 100 δισ. δολαρίων για την επέκταση της παραγωγής της μέσα στην επόμενη τριετία.
Πρόκειται για γενναία αναθεώρηση των στόχων της για επενδύσεις από δαπάνες 25 με 28 δισ. δολαρίων που σχεδίαζε για το τρέχον έτος.
«Στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγικής μας ικανότητας για να υποστηρίξουμε την παρασκευή, την έρευνα και την ανάπτυξη των προηγμένων τεχνολογιών στους ημιαγωγούς», αναφέρει η TSMC σε ανακοίνωσή της.
Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά σε ένα τα μεγαλύτερα εργοστάσια της ιαπωνικής Renesas Electronics που ξέσπασε τον Μάρτιο αναμένεται να επιδεινώσει στην παγκόσμια έλλειψη τσιπ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χιντετόσι Σιμπάτα να κάνει λόγο για απώλεια εσόδων 156 εκατ. δολαρίων.
Η TSMC και οι ανταγωνιστές της βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας συγκυρίας που ναι μεν τις ανέδειξε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην παγκόσμια οικονομία αλλά αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση τσιπ σε σημείο που ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν σε όλες τις παραγγελίες.
Λόγω της πανδημικής κρίσης του ιού SARS-CoV-2, η ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας κορυφώθηκε εδώ και έναν χρόνο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που καθιστούν απαραίτητο τον εξοπλισμό για κατ΄οίκον εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.
Η αλλαγή αυτή των καταναλωτικών τάσεων στο πρώτο κύμα της πανδημίας ανάγκασε τις εταιρείες τσιπ να αναπροσαρμόσουν την παραγωγή τους.
Έπειτα, όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επανήλθαν σε παραγωγικούς ρυθμούς λόγω της ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας σε πρώτη φάση.
Εδώ και μήνες κατασκευαστές βιομηχανικών προϊόντων από αυτοκίνητα μέχρι τηλεοράσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και έξυπνα τηλέφωνα 5G κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη ανεπάρκεια στην παγκόσμια προσφορά τσιπ.
Στο πελατολόγιο της TSMC περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Apple και Qualcomm. Ιδιαίτερα πιεστική είναι η κατάσταση για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αρκετές εκ των οποίων αναγκάστηκαν να μειώσουν προσωρινά την παραγωγή τους.
Από τις αρχές του έτους, οι Volkswagen, Ford, Fiat Chrysler, Honda, General Motors και Nissan ανακοίνωσαν σχέδια για την αναπροσαρμογή των στόχων τους μέσα στο 2021.
Υπολογίζεται πως ο συνολικός κλάδος θα υποστεί πλήγμα 61 δισ.δολαρίων από την πτώση των πωλήσεων.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναλογούν μόνον στο 12% όλης της ζήτησης ημιεπεξεργαστών, σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που τις θέτει σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση σε σχέση με άλλους κλάδους.
Ένας ακόμη παράγοντας που έχει συνεισφέρει στην παγκόσμια έλλειψη τσιπ βρίσκει ρίζες στον τεχνολογικό πόλεμο της πρώην κυβέρνησης Τραμπ των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες και ειδικότερα στην Huawei Technologies, κατηγορώντας τους πως διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό κόμμα της χώρας και αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Eπί σειρά μηνών, η Huawei συγκέντρωνε αποθέματα σε ημιαγωγούς προκειμένου να είναι σε θέση να προμηθεύει κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ενεργοποίηση των δικτύων 5G μέσα στο 2021.
Σκοπός της Huawei, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων και έξυπνων τηλεφώνων, ήταν να προλάβει να έχει επαρκή τσιπ το 2020, συμβάλλοντας στην παγκόσμια έλλειψη τσιπ.