THEPOWERGAME
Η επόμενη μέρα, με τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) να ξεπηδούν σαν μανιτάρια, διεκδικώντας μερίδια από τις παραδοσιακές τράπεζες, είναι ήδη εδώ. Όσο κι αν στην ελληνική αγορά δεν είναι τόσο έντονη η παρουσία τους… ακόμα, η αίσθηση που αποπνέουν είναι κυρίαρχη και σίγουρα προκαλούν σοβαρό προβληματισμό.
Το διεθνές περιβάλλον είναι επιβλητικό: η εξοικείωση του συναλλακτικού κοινού με την ψηφιακή τραπεζική, το mobile banking και τα εναλλακτικά κανάλια πληρωμών έχουν δώσει χώρο και έδαφος στις fintech να χτίσουν μερίδια αγοράς εις βάρος των κλασικών τραπεζικών ομίλων. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συμβάλει πολύ το e- commerce, καταργώντας σύνορα και χρόνο, με αποτέλεσμα η αγορά διασυνοριακών συναλλαγών και πληρωμών να έχει φτάσει σήμερα τα 200 τρισ. δολάρια. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι κλασικές τράπεζες χάνουν μερίδια και πελατεία με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία μελέτη της ομάδας Global Perspectives & Solutions (GPS) της Citi, μιας τράπεζας που, αν και γράφει δύο αιώνες λειτουργίας, αναζητεί την καινοτομία και το digital. Η ομάδα αυτή διερευνά θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της -μεταξύ των οποίων χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλες τράπεζες- πληροφορίες και γνώσεις, ώστε να διαχειριστούν επιτυχώς τις σύγχρονες προκλήσεις.
Ο κόσμος των διασυνοριακών συναλλαγών, αναφέρει η παραπάνω ομάδα, ποτέ δεν ήταν τόσο ελκυστικός, από επιχειρηματικής πλευράς, σαν τον σημερινό. Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως είναι τα marketplaces, τα direct-to-consumer ή οι shared economies λύσεις, έχουν εξαφανίσει τα σύνορα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον όγκο συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήδη η δεξαμενή εσόδων από διασυνοριακές συναλλαγές αριθμεί 200 τρισ.δολάρια (2022), με τις εκτιμήσεις αναλυτών να προβλέπουν σημαντική αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, γίνεται λόγος για επίπεδο διασυνοριακών πληρωμών της τάξεως των 250 τρισ. δολαρίων.
Μόνο και μόνο η προοπτική αυτή έχει βάλει νέους παίκτες στην αγορά των πληρωμών, με τις fintech να «κλέβουν» μερίδια από το κλασικό τραπεζικό σύστημα. Επί του θέματος αυτού, η έρευνα της ομάδας Citi GPS δημοσιοποίησε κάποια συμπεράσματα άκρως αποκαλυπτικά:
- πάνω από το 40% των τραπεζών έχουν ήδη χάσει ένα 5% του μεριδίου τους προς όφελος των fintech.
- πάνω από το 90% των χρηματοοικονομικών οργανισμών εκτιμούν ότι θα χάσουν κατ’ ελάχιστον ένα 5% μερίδιο αγοράς τα επόμενα 5-10 χρόνια, που θα κατευθυνθεί κυρίως προς fintech.
- παραπάνω από τις μισές τράπεζες που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας εκτιμούν ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς 10%.
- σύμφωνα με την κυρίαρχη τάση, τουλάχιστον το 50% των χρηματοοικονομικών οργανισμών βλέπουν ως παραπάνω από αναγκαίο να αναπροσαρμόσουν και να βελτιώσουν το σημείο επαφής με τους πελάτες τους (front end), για να αντισταθμίσουν όλη αυτήν την αναταραχή στη σημερινή κατάσταση (τον ανταγωνισμό που προκαλείται από τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομική τεχνολογία).
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της έρευνας της Citi, η οποία προσπαθεί να απαντήσει και να κινητοποιήσει την πελατεία της, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι μεταξύ άλλων και τραπεζικοί ή άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί: «Το μέλλον των διασυνοριακών πληρωμών – Ποιος θα διακινεί 250 τρισ. δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια;».