THEPOWERGAME
Χαραμάδα αισιοδοξίας ότι οι τιμές στα καύσιμα νομοτελειακά θα αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλιμακώνονται άφησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
«Και οι παραγωγοί σε αυτό τον κόσμο ζουν, οπότε ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να κρατηθούν οι τιμές σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης. Άρα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή μία έξαρση των τιμών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κρατήσουν επ’ άπειρον. Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά των καταναλωτών και θα αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση».
Από αρχές του χρόνου ήδη γνωρίζαμε ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σημείωσε, διότι υπάρχει ένα έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.
«Αυτό παίρνει κάποιους μήνες να μεταφραστεί σε τιμές και μέσα σε αυτή την διαδικασία εμπλέκονται οι πολιτικές των χωρών που παράγουν πετρέλαιο. Σε αυτό, πρέπει να προσθέσουμε και τους γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και πλέον οι χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν συνασπιστεί ακολουθώντας μία σταθερή γραμμή, το οποίο λέει ότι εμείς δεν θα παράγουμε όσο πετρέλαιο απαιτείται ή όσο θέλουν οι αγοραστές, οι εταιρείες, τα κράτη, διότι εμείς προβλέπουμε ότι θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Το βλέπουμε ήδη με την Κίνα ότι επιβραδύνεται η οικονομία της, άρα δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση που θα έχουμε πολύ μεγάλες αδιάθετες ποσότητες πετρελαίου. Μειώνοντας όμως την παραγωγή το καμπανάκι χτυπάει στις αγορές και ανεβάζει την τιμή. Δεν την ανεβάζουν οι χώρες. Οι χώρες κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες που κρίνουν σκόπιμες για να εξασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους» περιέγραψε ο κ. Σταμπολής.
Επιπλέον, προσέθεσε, η Ρωσία αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι λόγω του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχει αναγκαστεί να βρει άλλες αγορές, έχει μειώσει και την παραγωγή της σε συντονισμό με την Σαουδική Αραβία. Αφενός γιατί δεν μπορεί εύκολα να βρει αγοραστές, αφετέρου συμμετέχει στο άτυπο εμπάργκο του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής, δείχνοντας συγχρόνως και αλληλεγγύη προς τον ΟΠΕΚ, του οποίου είναι μέλος από το 2016.
«Άρα, εδώ πέρα συμβαδίζουν και τα γεωπολιτικά και οι κανόνες της αγοράς που θέλουν τους παραγωγούς τους μεγάλους του ΟΠΕΚ, να συγκρατούν την παραγωγή τους. Η συγκράτηση όμως αυτή της παραγωγής δημιουργεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 1,5-2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παγκοσμίως, αλλά η συνολική κατανάλωση του κόσμου είναι 102. Μιλάμε για ένα 1,5% έλλειμμα, που όμως είναι ικανό να τινάξει τις τιμές στον αέρα» εξήγησε ο κ. Σταμπολής.