THEPOWERGAME
Ως μία «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας, που έχει την επιλογή να κάνει ένα σημαντικό και δομικό restart», χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ένα σχέδιο το οποίο «τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της χώρας μας», επισημαίνει.
Ο κ. Φραγκογιάννης, σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Ελλάδα 2.0: Η δυναμική της αναμόρφωσης», περιγράφει το Σχέδιο πολιτικά με μία φράση: «Δημιουργώντας την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε».
Τονίζει ότι αφορά όλους τους πολίτες και συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα που θα φέρει θα ανανεώσουν την αποδοτικότητα του ελληνικού κράτους». Εξηγεί δε ότι «για την υλοποίηση του απαιτείται ωριμότητα και συναινέσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του κάθε Έλληνα».
Πρωταρχικός στόχος του σχεδίου με οικονομικούς όρους, όπως αναφέρει, είναι «να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση. Ο ρηξικέλευθος χαρακτήρας του ωστόσο αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος».
Από τον Ιούλιο του 2019, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «η φιλοεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης δημιούργησε μια ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στη διεθνή κοινότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας».
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης να προσφέρει ανταγωνιστικότητα που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
Ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζει ότι «η αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει», «σημαντική δουλειά βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές», καθώς από την περίοδο της σκληρής καραντίνας το 2020, πραγματοποιήθηκαν «επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα στη χώρα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν τη Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η επόμενη περίοδος που ξεκινά με το τέλος της καραντίνας θα αποτελέσει ένα πεδίο εντατικής δουλειάς. Γιατί η τομή στο διηνεκές που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία είναι ταυτόχρονα μια κρίση και μια ευκαιρία. Κι όπως είναι γνωστό, ο πετυχημένος χειρισμός της κρίσης σε κάνει πιο δυνατό, η αποφασιστική εκμετάλλευση της ευκαιρίας εύρωστο».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ