THEPOWERGAME
Η τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης διεθνών διασυνδέσεων, των διαγωνισμών για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και η σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων περιλαμβάνονται στα εργαλεία για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές τιμές.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Παράλληλα, προσθέτει, «για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για πολίτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους».
Για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ο κ. Σκρέκας επισημαίνει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαθέτει την τεχνογνωσία και θα μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπογραμμίζει ότι το 37% των πόρων θα διοχετευθεί σε «πράσινες» δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». «Μέσα στο καλοκαίρι, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε όχι ένα, αλλά δύο προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης: το ένα θα αφορά στα νοικοκυριά και το άλλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι συνολικές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα, για την επιδότηση των κατοικιών, θα δίνεται προτεραιότητα στα κτίρια με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των κριτηρίων της παλαιότητας του κτιρίου, του βαθμού της ενεργειακής απόδοσης και των βαθμοημερών – δηλαδή των ημερών ψύχους και υπερβολικής ζέστης.
Επίσης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ως ενός βασικού πυλώνα της στρατηγικής μας, στον νέο κύκλο του προγράμματος θα στηρίξουμε σημαντικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολυμελείς οικογένειες και εκείνες που έχουν μέλος με αναπηρία. Στόχος μας είναι η μείωση του αποτυπώματος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030», καταλήγει ο κ. Σκρέκας.