THEPOWERGAME
«Έκατσαν» οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς τεχνολογίας το 2022. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες του κλάδου δείχνουν ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής-τεχνολογίας πέρυσι εμφάνισε στασιμότητα, αν όχι και υποχώρηση.
Η Westnet του ομίλου Public πέρυσι παρουσίασε σημαντική υποχώρηση εσόδων και καθαρές ζημίες. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 21% και διαμορφώθηκαν σε 110 εκατ. ευρώ, από 139 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Για την ίδια περίοδο τα καθαρά αποτελέσματα (μετά από φόρους) διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν σε 40 χιλ. ευρώ, από 4,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.
Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την αρνητική πορεία τόσο στην πανδημία, όσο και στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι και το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, θα είναι μια δύσκολη χρονιά.
Κάμψη εσόδων είχε πέρυσι άλλος ένας σημαντικός διανομέας προϊόντων τεχνολογίας. Πρόκειται για την Octabit, η οποία κατέγραψε μέσα στο 2022 μείωση εσόδων 4,6% και μείωση στα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) κατά 27%. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν 101 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 3,3 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη επίσης υποχώρησαν κατά 17%, φτάνοντας τα 5,9 εκατ. ευρώ.
Κάμψη εσόδων και μείωση κερδών παρουσίασε και η Πλαίσιο Computers. Η εταιρεία παρουσίασε για το 2022 έσοδα ύψους 434 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με εκείνα της προ προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επίσης μειώθηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 40%, φτάνοντας τα 5,1 εκατ. ευρώ.
Η Πλαίσιο Computers, εκτός Χρηματιστηρίου πλέον, δεν δίνει στοιχεία για τις διάφορες κατηγορίες πωλήσεων (τεχνολογία, χαρτικά, τηλεπικοινωνίες), όπως στο παρελθόν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η διοίκησή της, η κάμψη των πωλήσεων αποδίδεται κυρίως στις πωλήσεις λιανικής, που υποχώρησαν κατά περίπου 8,5%. Αντίθετα, τα έσοδα χονδρικής και οι υπηρεσίες κατέγραψαν αύξηση.
H μόνη εταιρεία που είχε θετική πορεία πέρυσι ήταν ο όμιλος Quest. Ο όμιλος στις εμπορικές δραστηριότητες του (Info-Quest, iSquare κ.λπ.), αν και παρουσίασε πέρυσι μικρή κάμψη καθαρών κερδών 3,5%, εντούτοις κατάφερε και αύξησε τα έσοδά της κατά 14%. Ανήλθαν σε 829 εκατ. ευρώ, από 691 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Τα ποσά αυτά αφορούν πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας και δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις υπηρεσιών πληροφορικής (Unisystems), τις ταχυδρομικές υπηρεσίες (ACS) και ενέργειας (Quest Energy).
Ο όμιλος Quest αναμφίβολα κέρδισε μερίδιο αγοράς πέρυσι και όλα δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και μέσα στο 2023. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα από την Public και την Κωτσόβολος, καθώς και οι δύο εταιρείες δεν έχουν κοινοποιήσει αποτελέσματα του 2022.
Τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς ήταν μειωμένα το 2022, παρά το γεγονός ότι η οικονομία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη (+5,9% το ΑΕΠ). Η στασιμότητα της αγοράς αποδίδεται σε δύο παράγοντες:
– την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιδότησης απόκτησης τεχνολογικού εξοπλισμού της Ψηφιακής Μέριμνας και δευτερευόντως,
– στην απουσία προϊόντων στην αγορά, λόγω των αναταραχών στις αλυσίδες τροφοδοσίας της αγοράς.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις απόκτησης εξοπλισμού πληροφορικής, το πρώτο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα Ι» διέθεσε περίπου 132 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021, για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού (Η/Υ, tablet κ.λπ.) από μαθητές. Το δεύτερο πρόγραμμα (Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ) διέθεσε την επόμενη χρονιά περίπου 40,5 εκατ. ευρώ σε καθηγητές και πυρόπληκτους του 2021. Επομένως, επιχορήγηση απόκτησης τεχνολογικού εξοπλισμού υπήρξε και το 2022, αλλά ήταν μικρότερου ύψους από εκείνη του 2021.
Σχετικά με τις διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας της αγοράς, αυτές όντως υπήρξαν και ήταν σημαντικές, ειδικά στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εξαιτίας της απουσίας των ημιαγωγών. Αυτό έγινε ορατό σε όλες τις αγορές που αξιοποιούν τους ημιαγωγούς, π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία.