THEPOWERGAME
Αδιανόητo είναι το μέγεθος της τραγωδίας από τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη, όπου επτά ημέρες μετά, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στη Ντέρνα, ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 20.000, καθώς κάτω από τα ερείπια κτιρίων ή στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα που μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες, αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες θύματα.
Η Λιβύη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, τη στιγμή που ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει τους 250.000 πλημμυροπαθείς που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται μέσα σε μία στιγμή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.
Tα φράγματα που βρίσκονταν στη συνήθως ξηρή κοίτη του ποταμού που διαπερνά την πόλη έσπασαν λόγω της βροχής, μετατρέποντάς τον σε έναν φονικό χείμαρρο που παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του.
Η πλημμύρα ακολούθησε ένα μεσογειακό κυκλώνα «medicane» (συγχώνευση των λέξεων «Μεσόγειος» και «τυφώνας»), κατά τον Guardian, ένα σπάνιο αλλά καταστροφικό φαινόμενο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ενταθεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο όρος medicane, χρησιμοποιείται από επιστήμονες και μετεωρολόγους, είναι λιγότερο γνωστός όμως στο ευρύτερο κοινό. Οι Medicanes, οι οποίοι τείνουν να σχηματίζονται πάνω από τμήματα της θάλασσας της Μεσογείου, κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, είναι παρόμοιοι με τους τυφώνες αλλά μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από νερά με χαμηλότερη θερμοκρασία.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η κλιματική αλλαγή υπερτροφοδοτεί τις βροχοπτώσεις που συνδέονται με τέτοιες καταιγίδες» δηλώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Λιζ Στίβενς.
Στην ίδια λογική, ο κλιματολόγος, Κάρστεν Χάουσταϊν του Πανεπιστημίου της Λειψίας, παρατηρεί πως «το γεγονός ότι η Daniel μπόρεσε να γίνει Medicane αποτελεί πιθανότατα αποτέλεσμα των θερμότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας και συνεπώς της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».