THEPOWERGAME
Ήταν εν μέσω μιας διάλεξης του Γουόρεν Μπάφετ σε αίθουσα διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια που ο Λι Λου, ιδρυτής της Himalaya Capital, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο των επενδύσεων. Έλαβε την απόφαση αυτή όχι για να γίνει πλούσιος, αλλά να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε, αφού η αμερικανική κυβέρνηση του χορήγησε πολιτικό άσυλο.
Είχε καταφέρει να δραπετεύσει από την Κίνα, όπου ήταν καταζητούμενος ως ένας από τους ιθύνοντες στις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν το 1989, εκμεταλλευόμενος κανάλι μεταφοράς λαθραίων προϊόντων από το Χονγκ Κονγκ, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Στο πιο κοντινό παρελθόν, πηγές της Wall Street αναφέρουν πως οι ετήσιες αποδόσεις από τα χαρτοφυλάκια της εταιρείας του 57χρόνου πια Λι έφθασαν το 30% στο διάστημα της τελευταίας 25ετίας, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για την κατηγορία των επενδυτών με μακροχρόνια στρατηγική. Τον Νοέμβριο του 2021, μάλιστα, η Himalaya Capital αποκάλυψε πως είχε επενδύσει 245 εκατ. δολάρια στην Berkshire Hathaway.
Η καταστολή των διαδηλωτών ήταν γνωστή και ως Σφαγή της πλατείας Τιενανμέν. Αποτελεί μια από τις αιματηρές στιγμές από τη σύγχρονη ιστορία της Κίνας. Υπολογίζεται πως είχαν συγκεντρωθεί περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι -κυρίως νέοι- έως τα τέλη Μάιου, με ένα από τα βασικά αιτήματα να είναι η ελευθερία του λόγου στο πλαίσιο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Αρχές Ιουνίου, ο στρατός ανέλαβε να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις, με τις αρχές να καταγράφουν τον θάνατο 200 πολιτών, αλλά τους αρχηγούς του φοιτητικού κινήματος να υπολογίζουν πως 3.400 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Λι έπρεπε να αποχωρήσει από τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση είχε κατονομάσει 21 φοιτητές ως υπευθύνους των κινητοποιήσεων.
Όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ, τέλη του 1989, ο Λι δεν γνώριζε καθόλου αγγλικά. Μέχρι το 1996, όμως, είχε αποφοιτήσει από το Κολούμπια, με πτυχίο στα οικονομικά, αλλά και μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα νομικά. Είχε καλλιεργήσει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε νέα και διαφορετικά περιβάλλοντα από την παιδική του ηλικία. Γεννημένος το 1966, πέρασε από διάφορους κηδεμόνες και ένα ορφανοτροφείο, αφού οι γονείς του εστάλησαν σε στρατόπεδα εργασίας στο πλαίσιο της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ.
Έχοντας ως πρότυπα κορυφαίους επενδυτές της Wall Street, ο Λι ίδρυσε προ 26ετίας την Himalaya Capital, το ενεργητικό της οποίας υπολογίζεται πως υπερβαίνει τα 14 δισ. δολάρια. Θεμελιώδεις αρχές της εταιρείας του είναι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η ακεραιότητα, η αξιοκρατία, η εμπιστευτικότητα και η αφοσίωση. Ο ίδιος έγινε μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών τον Απρίλιο του 2020.
Πριν ακόμη ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στη Wall Street, δημοσίευσε ένα βιβλίο για την παιδική και φοιτητική του ζωή στην Κίνα, με τίτλο «Μετακινώντας το Βουνό: η Ζώη στην Κίνα». Έπειτα από μια τετραετία, δηλαδή το 1994, έγινε ντοκιμαντέρ, με παραγωγό την Τρούντι Στάιλερ, τη σύζυγο του Sting. Μάλιστα, η Τρούντι Στάιλερ ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που βοήθησαν τον Λι όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ. Οι Financial Times έγραψαν πως η συμπαράστασή της ξεκίνησε με μια σακούλα γεμάτη με ρούχα.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους επενδυτές στη δημιουργία αξίας, δηλαδή την τοποθέτηση κεφαλαίων με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν ο ίδιος βρέθηκε στην ίδια αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου είχε παρακολουθήσει την διάλεξη του Μπάφετ μετά από κάποια χρόνια είπε πως ένας επενδυτής αξίας λειτουργεί σαν τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης αντί για κάτοχο τίτλων.
Στο χαρτοφυλάκιο της Himalaya Capital, εξάλλου, περιλαμβάνονται εταιρείες που είχαν ενσωματωθεί στο χαρτοφυλάκιο της προ 20ετίας. Ο Λι δίνει έμφαση σε επενδύσεις στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην Κίνα για να διαπιστώσει πως η οικονομική πρόοδος βοήθησε την εξέλιξη της χώρας, με τη ζωή των πολιτών να έχει βελτιωθεί αρκετά. Έχει παραδώσει σεμινάρια στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ενώ μια από τις πιο σταθερές επενδύσεις του είναι στην BYD Auto, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση.