THEPOWERGAME
Νέες πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης -επί της ουσίας στην επιχειρηματική πίστη- επιφέρει το επιπλέον 0,25% της αύξησης των βασικών επιτοκίων παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλειδώνοντας συνολικά μια επιβάρυνση 5% από πέρυσι.
Προβληματισμένες οι ελληνικές τράπεζες, δεν εξεπλάγησαν από τη χθεσινή απόφαση Λαγκάρντ, πλην όμως επικεντρώνονται στο «διά ταύτα», παρακολουθώντας στενά τις ανάγκες και τα δεδομένα των εταιρικών πελατών τους, όπως γράψαμε πρόσφατα.
Ανώτατος παράγοντας μεγάλης συστημικής τράπεζας, απαντώντας στο powergame.gr σχετικά με την επίπτωση στους στόχους πιστωτικής επέκτασης, είπε ότι σίγουρα τα υψηλά επιτόκια δεν βοηθούν τη διατήρηση πιστωτικής επέκτασης και τους στόχους που έχουν τεθεί, από τη στιγμή μάλιστα που όσοι πελάτες διαθέτουν ρευστότητα προχωρούν μερικώς σε αποπληρωμές.
Την ίδια στιγμή, η επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης «απειλείται» και από μία άλλη παράμετρο: όσες επιχειρήσεις έχουν κατά νου κάποια νέα σχέδια επενδύσεων προβληματίζονται κατά την αξιολόγηση των projects από το αυξημένο κόστος χρήματος και πιθανόν να οδηγηθούν σε αναβολή των πλάνων τους.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων πιστωτικής επέκτασης που έχουν θέσει οι τράπεζες δεν θα κριθεί από την τελευταία, 10η κατά σειρά αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ -η οποία, όπως ήταν φυσικό, είχε ήδη αποτιμηθεί στην πορεία του euribor-, αλλά από τη συνολική επιβάρυνση των 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον περσινό Ιούλιο, όταν τα επιτόκια ήταν αρνητικά.
Όσον αφορά την αναθεώρηση των στόχων που έχουν ήδη τεθεί για το σύνολο του έτους, τα πράγματα είναι ήδη ζορισμένα, όπως εξηγεί γενικός διευθυντής corporate μεγάλου τραπεζικού ομίλου, και προφανώς θα πιεστούν ακόμη περισσότερο. Το αν θα αναθεωρηθούν οι στόχοι αυτοί ή όχι είναι ίσως νωρίς ακόμη να φανεί -καλύτερη εικόνα θα έχουν οι τράπεζες περί τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου.
Από πλευράς οικονομικών δεδομένων, η εικόνα αυτή αποτυπώνεται τόσο στις αποπληρωμές (πρόωρες ή μερικές) των επιχειρήσεων που έχουν ρευστότητα, όσο και στη ζήτηση για νέες πιστώσεις, η οποία έχει καμφθεί σημαντικά.
Με εξαίρεση το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, ο ρυθμός των νέων εκταμιεύσεων στην επιχειρηματική πίστη πέφτει και αυτό είναι κυρίως εμφανές στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ζήτηση είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -μια τάση που καταγράφεται μεν από το πρώτο τρίμηνο του έτους και που συνεχίστηκε αμετάβλητη στο δεύτερο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εικόνα που θα αφορά το γ’ τρίμηνο -για την οποία νεότερα στοιχεία θα υπάρξουν στα τέλη Οκτωβρίου- θα έχει ενδείξεις για «δραματική» πτώση της ζήτησης στις ΜμΕ. Στον αντίποδα, όσο και αν το επιτοκιακό περιβάλλον «φρενάρει» επεκτατικά σχέδια επένδυσης ή έστω προκαλεί προβληματισμό, μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να ζητούν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ως προς τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων γενικά του επιχειρηματικού χώρου, ο Ιούλιος ήταν μήνας αρνητικών ροών, κατά 1,2 δισ. ευρώ, και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τα επίσημα στοιχεία για τον Αύγουστο.
Εν κατακλείδι, δεν είναι μόνο η αδυναμία ανάληψης του κόστους χρηματοδότησης από τις ΜμΕ, που προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, καταλήγουν αρμόδιες πηγές, αλλά είναι και οι πρόωρες εξοφλήσεις όσων έχουν ρευστότητα, που επηρεάζουν την πιστωτική επέκταση. Και σε αυτά καθεμία από τις τρέχουσες εξελίξεις προσθέτει και ένα λιθαράκι. Το συν 0,25% της ΕΚΤ ήταν ένα από αυτά.