THEPOWERGAME
Νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», καθώς ήδη μέχρι και τον Ιούλιο έχουν υποβληθεί περισσότερα αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής απ’ ό,τι στο σύνολο του 2022, που ήταν και το πιο αποδοτικό έτος μέχρι φέτος. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί συνολικά 4.767 αιτήματα χορήγησης νέων αδειών.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Ιουλίου ήταν εφικτή η εξασφάλιση της άδειας παραμονής, μέσω της επένδυσης κεφαλαίων τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ενώ από την 1η Αυγούστου το σχετικό ποσό διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δηλαδή τα δημοφιλέστερα σημεία μεταξύ των επενδυτών. Ως εκ τούτου, όπως μαρτυρούν στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αγορά της επενδυτικής μετανάστευσης, παρατηρήθηκε «συνωστισμός» επενδυτών, καθώς όλοι ήθελαν να προλάβουν την προθεσμία αυτήν (μετά και την τρίμηνη παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο για την ισχύ του μέτρου). Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται πως το 2023 θα ολοκληρωθεί με πάνω από 6.000-7.000 αγορές ακινήτων από επενδυτές τρίτων χωρών, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να είναι ακόμα υψηλότερος. Άλλωστε, σύμφωνα με φορείς της αγοράς, πολλές πράξεις αγοραπωλησίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβληθεί και τα σχετικά αιτήματα χορήγησης άδειας παραμονής. Η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν έστω σε ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβολαιογραφικό προσύμφωνο, ώστε να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Αυγούστου και να διασφαλίσουν την άδεια με το ποσό των 250.000, αντί των 500.000 ευρώ. Αυτές ακριβώς οι πράξεις βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της νομικής και τεχνικής ωρίμανσης, ώστε να υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια.
Η απότομη αυτή αύξηση της ζήτησης έχει αποτυπωθεί και στα σχετικά νούμερα. Οι νέες άδειες που έχουν εκδοθεί το φετινό επτάμηνο ανέρχονται σε 2.174, ενώ συνολικά κατά το τελευταίο 12μηνο (Ιούλιος 2022 – Ιούλιος 2023) το σχετικό μέγεθος ανέρχεται σε 3.574 άδειες. Παράλληλα, όμως, γεννάται πλέον και ζήτημα καθυστερήσεων και μάλιστα πολύμηνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4.767 αιτήματα που έχουν κατατεθεί φέτος, το «πράσινο φως» έχουν λάβει μόλις τα 582. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδειών που έχουν εκδοθεί φέτος αφορά αιτήματα επενδυτών του 2022 ή και ακόμα πιο παλιά.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά καλείται να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την αλλαγή των όρων χορήγησης άδειας παραμονής. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ζήτηση για ακίνητα ύψους 500.000 ευρώ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να παρατηρείται αγοραστικό ενδιαφέρον και προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως από τους επενδυτές εκείνους που θεωρούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επένδυση στην αγορά ακινήτων. Η κατηγορία αυτή των αγοραστών είναι πιθανό να προβεί σε αγορές νεόδμητων ή έστω σύγχρονων ακινήτων ηλικίας 5-10 ετών, εφόσον βρίσκονται σε προνομιακά σημεία και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα από την εκμετάλλευσή τους. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο στο Κολωνάκι ή μια νέα πολυτελής κατασκευή στο Κουκάκι ή τα νότια προάστια είναι πιθανό να βρει «κοινό» μεταξύ των επενδυτών της «Χρυσής Βίζας».
Προς το παρόν, πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών συνεχίζουν να αναζητούν περιοχές και ακίνητα με το όριο των 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πειραιάς έχει αρχίσει να συγκεντρώνει μεγάλο όγκο ζήτησης, καθώς έχει εξαιρεθεί από τη νέα ρύθμιση, προς «τέρψιν» ιδίως των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγαλύτερη πηγή αγοραστικού ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω και της παρουσίας της κινεζικής Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο του προγράμματος, καθώς από τις 11.050 άδειες οι 6.743 ή το 61% αφορούν τη συγκεκριμένη χώρα. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι επενδυτές από την Τουρκία με 710 άδειες και μερίδιο 6,4% και οι επενδυτές από τον Λίβανο με 555 άδειες και μερίδιο 5%.