THEPOWERGAME
Επιχείρηση personal scanning στους επιχειρηματίες πελάτες τους στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας ξεκινούν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, καθεμία προσεγγίζοντας τη δική της πελατεία, με γνώμονα την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και την άμεση ανταπόκριση.
«Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και με αυτόν τον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζουν στο powergame.gr τραπεζικά στελέχη, που είναι ήδη από τις πρώτες μέρες σε επαφή με τους πελάτες τους στον Θεσσαλικό Κάμπο, για μια όσο το δυνατόν ακριβή αίσθηση του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή και των βασικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το τοπίο ακόμη είναι θολό όσον αφορά την επίπτωση των ζημιών, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως γράψαμε και χθες, «είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ». Αν εξαιρεθεί ή εκ των ων ουκ άνευ ανταπόκριση στις ανάγκες των φυσικών προσώπων και των ΜμΕ που επλήγησαν, παραμένει στο επίκεντρο ο φάκελος corporate, που περιλαμβάνει μεγάλα και δυνατά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.
Η Θεσσαλία άλλωστε είναι από τις πιο δυνατές εξαγωγικές περιφέρειες και γνωστές επιχειρήσεις και βιομηχανίες συνθέτουν το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο μεγάλων τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο όταν πριν από λίγο καιρό έξι θεσσαλικές επιχειρήσεις (που αυξάνονται σε 10, αν συμπεριληφθούν και όσες έχουν στην περιοχή παραγωγή, ακόμη και αν η έδρα τους είναι αλλού) είχαν επιλεγεί από την Grant Thornton μαζί με τη Eurobank στις καλύτερες 175 ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στον κλάδο τους για τις υψηλές επιδόσεις τους.
Πολύ σημαντικό προβάδισμα σε μεγάλες επιχειρήσεις έχει το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, με την πελατεία της να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς εξαγωγικής δραστηριότητας, και ακολουθούν με διαφορετική σύνθεση χαρτοφυλακίου οι Εθνική και η Πειραιώς, η οποία κυρίως λόγω απορρόφησης της τότε ΑΤΕ έχει πολλή πελατεία στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ανεξαρτήτως των ονομάτων και του μεγέθους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και παράγουν στον Θεσσαλικό Κάμπο, είτε από έδρας, είτε όχι, όλες οι τράπεζες έχουν δώσει ηχηρό μήνυμα ότι θα σταθούν αρωγοί και μάλιστα όχι μόνο με το οριζόντιο μέτρο της αναστολής των δόσεων, αλλά και με ένα πλέγμα επιπλέον στήριξης, στοχευμένα και κατά περίπτωση.
«Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα που εμπράκτως υλοποιούμε μέτρα προς την ενίσχυση των πλημμυροπαθών»μ σχολίαζε χθες στο powergame.gr επικεφαλής μεγάλης συστημικής τράπεζας, διευκρινίζοντας όλο το πλαίσιο των μέτρων.
«Πιστεύουμε ότι το μέτρο της αναστολής δεν είναι πανάκεια, συμπληρώνουν πηγές της αγοράς», δίνοντας έμφαση στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση, στην κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις στήριξη. Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις στην ίδια κατάσταση, ούτε οι επενδύσεις τους, ούτε οι ζημίες τους. Και σίγουρα άλλες είναι ασφαλισμένες και άλλες όχι. Ο βαθμός που έχουν επηρεασθεί από την κακοκαιρία Daniel δεν είναι ισοδύναμος. Θα υπάρξουν ενδεχομένως και επιχειρήσεις που θα βγουν ωφελημένες από αύξηση τζίρου εργασιών σε έργα αποκατάστασης των ζημιών».
Ερμηνεύοντας την έννοια της αναστολής των δόσεων και σε απάντηση διάφορων ερωτημάτων του κοινού για το αν αυτό σημαίνει πάγωμα επιτοκίου, διευκρινίζεται ότι η αναστολή αυτομάτως σημαίνει ότι τόσο οι τόκοι, όσο και το κεφάλαιο της δόσης κεφαλαιοποιούνται. Ο δανειολήπτης δεν θα πληρώσει τους επόμενους μήνες τη δόση του, η οποία αναστέλλεται, αφού προηγουμένως ανακεφαλαιοποιείται. Σε διαφορετική περίπτωση, πέραν του ότι θα υπήρχε θέμα εποπτικό, θα «γύριζαν» όλα τα δάνεια αυτά στο κόκκινο… θα απαιτούσαν προβλέψεις και έναν φαύλο κύκλο άνευ νοήματος.
Αντίστοιχα, αναστέλλονται οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί) και όλες οι άλλες συναλλαγές πέραν των δανείων, όπως η έκδοση επιταγών. Ημερομηνία deadline ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2023. Επίσης, αποφασίστηκε και δωρεά 50 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας, με συνολικές εξαγωγές 1,8 δισ. ευρώ και μερίδιο 4,5%, κατέχει την 4η θέση μεταξύ των περιφερειών στη χώρα για το επίπεδο της εξαγωγικής της δραστηριότητας, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση εξαγωγών κατά 31,2% το 2021 σε σχέση με το 2020.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη μελέτη με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια», που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) για την περίοδο 2017-2021.
Ενδιαφέρον αποτελεί δε ότι για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις ο μεγαλύτερος «σταθμός» από πλευράς μεριδίου εξαγωγών είναι η Γερμανία, με μερίδιο 19%.