THEPOWERGAME
Μεγαλύτερος μέτοχος της UBS γίνεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας του 1,4 τρισ. δολαρίων, με την ελβετική τράπεζα να προσπαθεί να κερδίσει διεθνείς επενδυτές για να δει τα οφέλη από την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Norges Bank Investment Management (ΝΒΙΜ), η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αύξησε το μερίδιό της στην UBS σε πάνω από 5% αυτόν τον μήνα, έχοντας διατελέσει μέτοχος στον όμιλο για σχεδόν 20 χρόνια.
Η NBIM, η οποία ήταν ήδη top-10 μέτοχος της UBS, ξεπέρασε τους Αμερικανούς επενδυτές Dodge & Cox και BlackRock και έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής, σύμφωνα με το S&P Capital IQ.
Η NBIM ήταν επίσης μία από τους κορυφαίους επενδυτές της Credit Suisse όταν κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά μείωνε το μερίδιό της.
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αποκάλυψε ότι θα θέσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι 9.000 εταιρείες στις οποίες επενδύει θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη «ηθικά».
Ο Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ταμείου της Νορβηγίας, ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων – το οποίο κατέχει κατά μέσο όρο 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας παγκοσμίως – δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής ρύθμιση του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα και ότι επιθυμεί νέους κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Πιστεύουμε ότι οι αρχές και οι κυβερνήσεις πρέπει να ρυθμίζουν. Δεν βλέπουμε ακόμη να έρχεται ένας αγωγός κανονισμών», πρόσθεσε.
Το ταμείο είναι μεγάλος επενδυτής σε εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Alphabet, η Nvidia και η Microsoft, οι οποίες στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο Τάνγκεν δήλωσε ότι το ταμείο θα παρουσιάσει τον Αύγουστο ένα σύνολο προτύπων για το πώς θέλει να συμπεριφέρονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα την εντάξει στο πλαίσιο υπεύθυνων επενδύσεων του ταμείου, το οποίο θέτει τα πρότυπα για τις επενδύσεις ESG στην Ευρώπη, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παλεύουν με το αν και πώς να ρυθμίσουν την τεχνητή νοημοσύνη ή να δώσουν στην καινοτομία ελεύθερα χέρια εν μέσω ανησυχιών για το πόσο μακριά θα μπορούσαν να φτάσουν οι υπερ-ευφυείς υπολογιστές αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι. Η ΕΕ συντάσσει τους αυστηρότερους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη.
Το πετρελαϊκό ταμείο θα εξετάσει επίσης αν θα χρησιμοποιήσει την ΤΝ για να το βοηθήσει με την ψηφοφορία μέσω πληρεξουσίων για δεκάδες χιλιάδες προτάσεις στις ετήσιες συνελεύσεις των μετόχων του επόμενου έτους, όταν θα επανεξετάσει την τρέχουσα περίοδο το φθινόπωρο, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη η επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης, Carine Smith Ihenacho.
Ο Τάνγκεν, ο οποίος έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ότι το ταμείο χρησιμοποιεί ήδη προηγμένους αλγόριθμους για να μειώσει το κόστος συναλλαγών και την πολυπλοκότητα και να ενισχύσει την εσωτερική παραγωγικότητα.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ως στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ταμείου κατά 10 τοις εκατό τους επόμενους 12 μήνες. Είναι ένας μεγάλος στόχος. Το βλέπουμε σε τόσα πολλά μέρη όπου οδηγεί στην αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Τάνγκεν.
Το ταμείο πραγματοποιεί 36 εκατ. συναλλαγές ετησίως και ο Τάνγκεν πιστεύει ότι η AI μπορεί να το βοηθήσει να εξαλείψει τις συναλλαγές, για παράδειγμα διαφορετικά μοντέλα επανεξισορρόπησης που επί του παρόντος θα μπορούσαν να το ωθήσουν να αγοράσει μια μετοχή τη μια μέρα και να την πουλήσει την επόμενη.
«Με τον τρόπο που βάζουμε χρήματα στην αγορά, χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουμε πότε μέσα στην ημέρα ή στο τέλος του μήνα ή του τριμήνου θα πρέπει να αναπτύξουμε το κεφάλαιο. Μειώνουμε τη συναλλακτική δραστηριότητα επειδή χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε.
«Έτσι, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των συναλλαγών και υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων και από εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι: «Δεν είναι σαν να είναι σε πλήρη αυτόματο πιλότο. Το παρακολουθούμε. Δεν είναι σαν να δίνουμε τα κεφάλαια σε ρομπότ και να λέμε «γεια σου, τα λέμε αργότερα».