THEPOWERGAME
Ένας επιστήμονας με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και μακρά θητεία στο υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης ευρείας στήριξης, για να δώσει τέλος στη διετή πολιτική αστάθεια και να οδηγήσει τη χώρα στο ευρώ και στη ζώνη Σένγκεν. Ο νέος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκοφ, βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας σε μια περίοδο μεγάλων ανατροπών, μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Μίλησε στο powergame.gr για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τα περιθώρια συνεργασίας που βλέπει με την Ελλάδα.
Ο κ. Ντένκοφ επισημαίνει τη στενή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα. Τονίζει πως η Σόφια επιδιώκει και βουλγαρική συμμετοχή στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, παράλληλα με την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων προς τον Βορρά. Όπως λέει, αυτές είναι οι φυσικές διαδρομές από τη Μεσόγειο προς τη Βορειοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, εντοπίζει σημαντικότατα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς ήδη προωθούνται μεγάλα κέντρα δεδομένων (data centers) στην περιοχή, αλλά και στον τομέα του «πράσινου» υδρογόνου.
Η Βουλγαρία είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία, που οδήγησε σε αναβολή σειράς ομιλιών και εκδηλώσεων στη ΔΕΘ.
- Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής με προκαθορισμένη θητεία. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Έχουμε δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η επιτάχυνση της ενίσχυσης της ένταξής μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως μέσω της ένταξης στη ζώνη Σένγκεν και την Ευρωζώνη. Η προετοιμασία για την υιοθέτηση του ευρώ περιλαμβάνει αλλαγές στη νομοθεσία που συνδέεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρέπει, επίσης, να βελτιώσουμε και το ρυθμιστικό πλαίσιο που καλύπτει τη λειτουργία των βουλγαρικών τραπεζών. Επιπλέον, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και να αυξηθούν τα εισοδήματα, ειδικά μεταξύ των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.
Έχουμε, επίσης, αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επιταχύνουμε τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου ειδικά η αναμόρφωση του ενεργειακού κλάδου είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επενδύσεις και τα κοινωνικά μέτρα για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Ο δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση του συστήματος αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Αυτοί οι δύο στόχοι απαιτούν σειρά πρωτοβουλιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η ψήφιση αρκετών πολύ σημαντικών νομοθετημάτων από το Κοινοβούλιο και αλλαγές στο Σύνταγμα για την αναμόρφωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και ο ουσιαστικός μη-πολιτικός έλεγχος των αποφάσεων του γενικού εισαγγελέα.
- Φαντάζομαι πως πρέπει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειρίζεται κάποιος τις τύχες της Βουλγαρίας σε μια περίοδο ευρύτατων γεωπολιτικών ανατροπών. Πώς αποφασίσατε να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο;
Η Βουλγαρία βρίσκεται σε σταυροδρόμι μετά και τις γεωπολιτικές αλλαγές που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαθέτει μια ισχυρή ηγεσία που να μην είναι απλώς βιώσιμη, αλλά επίσης θα ενισχύει τη στρατηγική απόφαση, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως η Βουλγαρία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι ευτυχής που διαθέτω ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο είναι απολύτως αφιερωμένο σε αυτόν τον στόχο. Η Βουλγαρία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση έπειτα από δύο χρόνια πολιτικής αστάθειας.
- Σε ποιους τομείς εντοπίζετε περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ελλάδα και ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι δύο χώρες;
Υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι η ενέργεια. Πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί η αναβαθμισμένη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, που είναι κρίσιμη για την εξισορρόπηση της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός εταίρος της Βουλγαρίας στην προμήθεια φυσικού αερίου. Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ελέγχουμε το 20% του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που είναι επίσης κρίσιμο για την προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα και τα επόμενα χρόνια. Ο διασυνδετήριος αγωγός (σ.σ. IGB), που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο χρόνο, διαδραματίζει, επίσης, καίριο ρόλο ώστε να εξασφαλίσει η Βουλγαρία επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από τα ελληνικά λιμάνια.
Εκτός από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που έχουν προχωρήσει σημαντικά, την τελευταία περίοδο προωθούμε και κάποιες καινούργιες. Μία από αυτές είναι η προσπάθεια ώστε να υπάρχει βουλγαρική συμμετοχή στην αναβάθμιση και λειτουργία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των μεταφορικών αξόνων από Νότο προς Βορρά, όχι μόνο προς Βουλγαρία, αλλά επίσης και προς Ρουμανία και Μολδαβία.
Επιδιώκουμε επίσης να αναπτύξουμε την ψηφιακή διασύνδεση και τη συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει κέντρα δεδομένων (data centers) ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στις χώρες μας. Μπορούν να έρθουν κι άλλες, εάν εμφανιστούμε σ’ αυτές ως μια ενιαία οικονομική περιοχή. Καθεμία χώρα ξεχωριστά είναι μια σχετικά μικρή αγορά. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να καταστούμε περισσότερο ελκυστικοί προορισμοί για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ώστε οι τελευταίοι να επενδύσουν στην περιοχή μας.
- Ειδικά στον ενεργειακό τομέα, φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, με επίκεντρο τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη και τελικά προς την Ουκρανία, το «πράσινο» υδρογόνο κ.λπ. Πώς προχωρείτε σε αυτό το μέτωπο;
Έχουμε ξεκινήσει πολύ εντατικές συνομιλίες για την προετοιμασία κοινών έργων με την ελληνική κυβέρνηση και κρατικούς φορείς. Πρόκειται για σχέδια όπως ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του διασυνδετήριου αγωγού (IGB) Ελλάδας – Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. Προβλέπουμε πως το δεύτερο τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσει το 2025 και αυτή η εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την προμήθεια φυσικού αερίου προς τον Βορρά μέσω Βουλγαρίας. Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να αναπτύξουν ταχύτατα την οικονομία του υδρογόνου και μπορούμε να είμαστε συνεργάτες, παρά ανταγωνιστές, σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
- Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η κυβέρνησή σας ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, καθώς σύντομα μπαίνουμε στον χειμώνα;
Σήμερα έχουμε επαρκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι και από τα λιγνιτικά εργοστάσια στην περιοχή Μαρίτσα (το ενεργειακό συγκρότημα Maritza Iztok). Μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες ακόμα και γειτονικών χωρών στην περίπτωση που μας ζητηθεί, όπως πράξαμε και κατά την περσινή χρονιά. Για τη Βουλγαρία είναι σημαντική η συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου. Επειδή το φυσικό αέριο είναι και το μοναδικό καύσιμο η προμήθεια του οποίου μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους.
- Τέλος, πιστεύετε πως μπορούν να υλοποιηθούν φιλόδοξες επενδύσεις, όπως ο αντίστροφος αγωγός πετρελαίου Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς και η σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων, που έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς από προκατόχους σας;
Χρειαζόμαστρε απόλυτα τις συνδέσεις, τόσο του αγωγού πετρελαίου με το διυλιστήριο της Lukoil, όσο και του σιδηροδρόμου από τα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης προς τον Βορρά μέσω Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Μπουργκάς και της Βάρνας, αλλά και λιμένων στη Ρουμανία, ακόμα και στη Μολδαβία και στην Ουκρανία. Αυτοί είναι οι φυσικοί διάδρομοι μεταφορών από τη Μεσόγειο προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν αυτά τα έργα μέσα στα επόμενα χρόνια.