THEPOWERGAME
Στον αστερισμό της επενδυτικής βαθμίδας κινείται από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο. Οι αβεβαιότητες, οι κίνδυνοι και οι εξωγενείς πιέσεις παραμένουν, ωστόσο η ελληνική αγορά έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί και να περιμένει καλύτερες ημέρες.
Με έξι πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται σταθερά πλέον κάτω από τις 1.300 μονάδες, αλλά κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο στις 1.259 μονάδες. Η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής είχε στοιχεία και από την προσμονή για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS το βράδυ της ίδιας ημέρας. Τελικά η αναβάθμιση ήρθε, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από σχεδόν 12 χρόνια και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να κοιτάζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Η κόπωση από το απόλυτα εντυπωσιακό ράλι του 2023 είναι εμφανής με φόντο και το θολό τοπίο που επικρατεί διεθνώς. Ο βασικός κίνδυνος για τις αγορές παραμένει ο πληθωρισμός και το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων δεν ευνοεί τις τοποθετήσεις σε αγορές υψηλότερου ρίσκου, όπως η ελληνική. Γι’ αυτό τον λόγο, η αναβάθμιση από την DBRS και ενδεχομένως από την S&P και τη Fitch αργότερα μέσα στο έτος, θα λειτουργήσουν προστατευτικά.
Για τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της φετινής εκτόξευσης του Χ.Α., η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις MREL, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων.
Η ελληνική οικονομία διαθέτει πλέον πολύ καλύτερη φήμη σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία και ακούγεται για καλούς λόγους στα επενδυτικά φόρα. Δεν έχει ακόμη πείσει ότι έχει αλλάξει νοοτροπία για να πετύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά έχει ξεφύγει από την απαξίωση του παρελθόντος.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μία εξέλιξη που αναμένει εδώ και πολύ καιρό η αγορά και σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί. Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία που δεδομένα τη συνοδεύουν θωρακίζουν κατά κάποιο τρόπο το ελληνικό χρηματιστήριο απέναντι στους εξωτερικούς κυρίως κινδύνους που παραδοσιακά το απειλούν. Τα σχόλια της DBRS για την Ελλάδα είναι διθυραμβικά. Ο οίκος κάνει λόγο για εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τονίζει την προσήλωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της πτωτικής τροχιάς του δημοσίου χρέους.
Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν ώθηση στις επενδύσεις και παράλληλα επιδείξει δημοσιονομική υπευθυνότητα με στόχο την περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, τότε η DBRS θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης. Για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και η ανθεκτικότητα του Χ.Α. απέναντι σε διεθνείς αναταράξεις και επεισόδια μεταβλητότητας, θα πρέπει να συνεχιστούν οι αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι η βασική προϋπόθεση για την προαγωγή του Χ.Α. σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς. Η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει νέους ψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Εθνική Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.