THEPOWERGAME
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 1% σε υψηλό εννέα μηνών την Παρασκευή, λόγω της ανόδου των προθεσμιακών συμβολαίων του αμερικανικού ντίζελ και των ανησυχιών σχετικά με τις σφιχτές προμήθειες πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις εθελοντικές περικοπές αυτή την εβδομάδα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent με παγκόσμια αναφορά αυξήθηκαν κατά 63 σεντς ή 0,7% στα 90,55 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 51σεντς ή 0,59% στα 87,38 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς αργού παρέμειναν τεχνικά υπεραγορασμένοι για έκτη συνεχόμενη ημέρα, με το Brent να βρίσκεται σε τροχιά για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Νοεμβρίου και το WTI από τις 11 Νοεμβρίου.
Για την εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο περίπου 3%, αφού το Brent κέρδισε περίπου 5% την περασμένη εβδομάδα και το WTI περίπου 7% την περασμένη εβδομάδα.
Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας και η Ρωσίας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς τους κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά έως το τέλος του έτους.
Η Σαουδική Αραβία πιθανόν να δυσκολευτεί να τερματίσει τις περικοπές της στο τέλος του έτους χωρίς να προκαλέσει διολίσθηση των τιμών, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους.
Η άνοδος του αμερικανικού ντίζελ προσέφερε επίσης στήριξη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να αυξάνονται περίπου 3% και να βρίσκονται σε τροχιά για το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι διέκοψαν τον Απρίλιο ένα φορτίο αργού πετρελαίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, κατάσχοντας περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου αργού πετρελαίου που παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας
Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να ανησυχεί για τις προοπτικές της ζήτησης στην Κίνα. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο είχε μια υποτονική ανάκαμψη μετά την πανδημία και οι υποσχέσεις για την τόνωση της οικονομίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.
Η Κίνα πλήττεται από τη σφοδρότερη βροχή από την έναρξη των καταγραφών πριν από 140 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι συνολικές κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η πτώση της ζήτησης στο εξωτερικό και οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες συμπίεσαν τις επιχειρήσεις.
Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν η οικονομία της επιβραδύνεται, η Κίνα τείνει να ενισχύει την αποθηκευτική της ικανότητα, ιδίως από τη στιγμή που το ρωσικό αργό είναι φθηνό. Τον περασμένο μήνα, οι κινεζικές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 31%.
Η ζήτηση για αργό θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την απεργία των εργαζομένων στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, τα οποία παράγουν περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.
Στη Γερμανία, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου ενέκρινε νομοσχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει τη μελλοντική ζήτηση ορυκτών καυσίμων με τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συστήματα θέρμανσης. Οι έμποροι πετρελαίου παρακολουθούν επίσης αν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα συνεχίσουν να καταπολεμούν τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.
«Το Ριάντ έχει πλήρη επίγνωση του τεντωμένου σχοινιού που περπατάει μεταξύ της σύσφιξης της αγοράς και της ανατροπής της όποιας μέχρι τώρα προόδου έχουν επιτύχει οι κεντρικές τράπεζες στην τιθάσευση του πληθωρισμού που οδηγείται από την άνοδο των τιμών», δήλωσε ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.