THEPOWERGAME
Την απάντησή της στο ChatGPT, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που με την υποστήριξη της Microsoft έχει κατακτήσει σε πολύ μικρό διάστημα τον πλανήτη, έδωσε η Κίνα, διαθέτοντας για το κοινό από την Πέμπτη 31 Αυγούστου το Ernie Bot. Η κινεζική μηχανική αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης του κολοσσού Baidu είναι πλέον στον αέρα του Διαδικτύου. Το Ernie Bot δεν σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των προθέσεων της Κίνας να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει ηγετική δύναμη στον νευραλγικό τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030.
Η Baidu θέλει να ξεπεράσει την OpenAI και η Κίνα τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο ποντάρει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και γι’ αυτό αυξάνονται συνεχώς οι κινεζικές τεχνολογικές που παρουσιάζουν μοντέλα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας που κάνει θραύση τελευταία και βρίσκεται πίσω από εφαρμογές όπως το ChatGPT και το Ernie Bot. Η ανταπόκριση των Κινέζων ήταν εντυπωσιακή. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, που κυκλοφόρησε η εφαρμογή, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των charts της Apple στην Κίνα.
Το Ernie Bot ξεκίνησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου, αλλά η χρήση περιοριζόταν στους εμπορικούς συνεργάτες της Baidu και σε μια λίστα αναμονής, που συνολικά αφορούσε περίπου 1,2 εκατομμύριο χρήστες.
Η μεγάλη απήχηση που απολαμβάνουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και οι κίνδυνοι που εγείρονται από τη συλλογή προσωπικών στοιχείων και προτιμήσεων των χρηστών έχουν αναγκάσει Ευρώπη και Κίνα να εφαρμόσουν ρυθμιστικούς κανόνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει σχετικό πλαίσιο κανόνων, θέλοντας να μη θέσουν εμπόδια μέχρι στιγμής στην καινοτομία.
Η αμερικανική OpenAI έκανε το πρώτο βήμα με το ChatGPT και η Κίνα ακολουθεί. Εκτός από την Baidu, δύο ακόμη εταιρείες, οι Baichuan, Zhipu AI και SenseTime από το Χονγκ Κονγκ, λάνσαραν τις δικές τους μηχανές αναζήτησης με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ετοιμάζεται να λάβει ρυθμιστική έγκριση και η Alibaba. Το ChatGPT, όπως και το Google και το Facebook, απαγορεύονται στην Κίνα.
Στην Ευρώπη τεχνολογικές εταιρείες όπως οι γερμανικές Neuroflash και Aleph Alpha θέλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, παρουσιάζοντας παρόμοιες εφαρμογές, τις οποίες διαφημίζουν ως πιο ανθρωποκεντρικές.
Ο πόλεμος των bots, όπως λέγεται η μάχη για την κυριαρχία στο πεδίο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών μηχανών αναζήτησης, έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. Ο κίνδυνος της συλλογής δεδομένων από ολόκληρο τον πλανήτη θα αποτελέσει τον νέο μεγάλο πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις.
Την απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα κερδίσει στη μάχη της Τεχνητής Νοημοσύνης» την έδωσε πρόσφατα το Foreign Policy. Ούτε η Κίνα, ούτε οι ΗΠΑ, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που κερδίζει και η ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου έτοιμη γι’ αυτά που έρχονται, έγραψε το αμερικανικό περιοδικό.
Αν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας αναλωθούν απλώς στο ποιος θα πάρει το προβάδισμα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, κινδυνεύουν να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι από μόνη της μια τεχνολογική επανάσταση και οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν, είτε είναι Αμερικανοί, είτε Κινέζοι, πρέπει να μάθουν να ζουν με τις εφαρμογές της, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Όπως σημειώνει το Foreign Policy, αντί να προσπαθούν οι υπερδυνάμεις να σημειώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόοδο, θα πρέπει να εργαστούν για να βρουν την ισορροπία μεταξύ της επιστημονικής προόδου και της συνετής διαχείρισης μιας τεχνολογίας που θα έχει νόημα για τους πολίτες.